Радев: Ограниченията трябва спешно да бъдат преосмислени

6508
Радев: Ограниченията трябва спешно да бъдат преосмислени

© Румен Радев

Предприетите ограничителни мерки от правителството забавиха ръста на заболяваемостта, но в същото време доведоха до обществена парализа и до безпрецедентна икономическа криза. Това заяви в извънредно обръщение към нацията президента Румен Радев.

"Вече 20 дни сме в извънредно положение. Правителството иска удължаването му до 13 май, а решение ще вземат народните представители. Пандемията наистина изисква решителни мерки и повечето българи ги приемат с разбиране. Но управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и ясни данни", коментира президентът.

Той за пореден път изтъкна, че скоро "гладът може да надделее над страха" и последстивята от това ще бъдат по-разрушителни от самия коронавирус. Падев призова за "възможно най-бързо връщане към относително нормален ритъм на живот, прозизводство, свободно дзвижение на хора и стоки". 


"Идните месеци ще бъдат решаващи не само за справянето с епидемията, но и за бъдещето ни като нация в един нов свят. В него ще просперират нациите, които могат да бъда сплотени и да се адаптират", заяви още президентът.

Според него здавеопазването, във взаимодействие с осатналите обществено значими системи, би трябвало да възприеме по-гъвкави мерки в бората с коронавируса, базирани на  реална информация за картината в страната и да действа целенасочено.

"Фокусирането ърху коронавируса не трябва да възпрепятсва достъпа на хроничноболните и спешните случаи", категоричен е Радев. Според него здравна система е проявила слабости, които засега се компенсират от самоотвержената работа на медиците.

Президентът каза още, че мерките в подкрепа на бизнеса и на гражданите са недостатъчни и че те не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния.

"Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заеми. Мярката 60/40 е на парктика неприложима. В условията на криза реалната помощ е безвъзмедна ", заяви Радев. 

Президентът коментира актуализацията на бюджета искането за вдигане на тавана на държавния дълг с 10 милиарда лева.

"Това е тежко решение, което ще плащаме с години", заяви той. 

"Строгите ограничения за свободното движение на хората подлагат на изпитание психиката и здравето им, а непосилните глоби са неприемливи. Мнозинството от хората демонстрират съзнание и спазват мерките за социална изолация", смята Румен Радев.

По думите му ограниченията трябва спешно да бъдат преосмислени от управляващите.

"Не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори и в социалните мрежи. В тези условия е критично важно българският апрамент да прояви отговорност и да упражни  конституционното си право за контрол върху изпълнителнита власт ", заяви президентът.

По думите му кризата е откроила своите тихи герои - лекарите, медицинските специалисти доброволоците, полицаите, работниците в търговията, траснпорта и администрацията, които с риск за живота си поддържат основните функции на дъжавата и икономиката.

"Преподавателите и учениците не само възстановиха учебнияпроцес, но и демонстриха как в кратки срокове цяла една обществена система може да се преформатира и да работи на нова основа", каза Радев.

"Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието. Сега не е време за малодушие. Да превъзмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност", призова още президентът. 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg