Растеж на производствените цени през февруари с 1%

1476
Растеж на производствените цени през февруари с 1%

© Pixabay.com

Общият индекс на цените на производител през февруари 2017 г. нараства с 1.0% спрямо предходния месец, съобщават от НСИ.

По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.0%, в преработващата промишленост - с 1.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 4.0%, при производството на тютюневи изделия - с 2.3%, и при производството на химични продукти - с 1.3%, а намаление е регистрирано при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 0.8%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2017 г. нараства с 5.9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 20.2%, и в преработващата промишленост - с 8.2%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 22.3%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.8%, и при производството на тютюневи изделия - с 3.1%, а намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2017 г. е с 0.6% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.2%, в преработващата промишленост - с 0.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 3.4%, при производството на основни метали - с 2.9%, и при производството на химични продукти - с 2.5%, а намаление е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2017 г. нараства с 2.9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 13.9%, и в преработващата промишленост - с 5.4%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо февруари 2016 г. са отчетени при производството на основни метали - с 22.0%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.4%, производството на тютюневи изделия - с 3.7%. Намаление на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.7%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2017 г. се увеличава с 1.8% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 1.6%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 4.2%, и при производството на облекло - с 1.4%, а намаление е отчетено при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.3%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2017 г. нараства с 11.9% в сравнение със същия месец на 2016 година.

В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през февруари 2017 г. е с 11.6% спрямо февруари 2016 година. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 22.4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.3%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3.2%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg