Разделното сметосъбиране в София ще става с уеднаквени контейнери

502
Разделното сметосъбиране ще става с уеднаквени контейнери, съобщи пред журналисти заместник-кметът по екология на София Мария Бояджийска, цитирана от БТА. Това е постигнатата договореност след срещата с фирмите, които се занимават с разделно събиране на отпадъци в столицата. Работна група на Столичната община ще определи новите места на контейнерите, които ще се поставят по схема, утвърдена от "Архитектура и градоустройство".

Проблемите, които са отчетени на срещата с фирмите са, че местата на контейнерите са неподходящи или самите кофи са недостатъчни. Отчетено е, че има случаи на натрупване на контейнери, а на някои места няма достъп на гражданите до тях.

До края на следващия месец ще приключи определянето на местата, а след това ще бъдат актуализирани и договорите с четирите фирми - "Екобулпак", "Екопак", "Репак" и "Булекопак". Организациите имат интерес и към осемте района, които още не са обхванати от системата за разделно сметосъбиране, каза Бояджийска. Общината ще предоставя правото за разделно сметосъбиране в тези райони чрез конкурс.

Мнението на четирите фирми е било, че разделното сметосъбиране трябва да става в два вида контейнери поради липсата на свободни места в инфраструктурата на града за поставянето на повече.

В момента има слаб контрол по отношение на събирането на отпадъците от контейнерите за разделно събиране, каза Бояджийска и Столичната община обмисля отделно звено да се занимава с контрола по тази дейност и поддържането на чистотата около тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg