Разходът на ток на електроуредите- задължително на етикета

672
Разходът на ток на електроуредите- задължително на етикета

Правителството одобри Наредба за изискванията за етикетиране и предоставяне на стандартна информация за продукти, свързани с енергопотреблението, по отношение на консумацията на енергия и на други ресурси.

Наредбата въвежда в българското законодателство изискванията на европейската директива и посочва реда, по който тази информация ще бъде предоставяна на потребителите.

Регламентират се и задълженията на лицата, които пускат на пазара продукти, свързани с потреблението на енергия, и на търговците за осигуряване и за поставяне на етикети на тези продукти.

В наредбата се посочват и изискванията за предоставяне на информация при дистанционни продажби. Tърговците ще трябва предоставят на купувача необходимата информация от етикета и информационния лист на продуктите преди извършването на покупката или сключването на договора.

Съгласно наредбата, в обозначението на етикета се запазва като основна класификация от „А" до "G", но ще могат да се добавят три допълнителни класа, ако технологичният напредък го налага.

Тези допълнителни класове ще бъдат „А+", „А++" и „А+++" за класа с най-висока ефективност. По принцип, общият брой на класовете ще бъде ограничен до седем.

Цветовата схема също се запазва, като включва не повече от седем различни класа от тъмнозелено до червено. Цветовият код само за класа с най-висока ефективност е винаги тъмнозелено. Ако има повече от седем класа, може да се дублира само червеният цвят.

Наредбата влиза в сила от 21 юли т. г. От тази дата се отменя Наредбата за изискванията за етикетиране на битови уреди по отношение на консумацията на енергия и други ресурси.

Контролът по изпълнението на наредбата ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg