Разходите за труд нарастват с близо 5% за първото тримесечие

356
Разходите за труд нарастват с близо 5% за първото тримесечие

© Pixabay

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 4.9% на годишна база за първото тримесечие на 2021 година, показват данните на Националния статистически институт.

В индустрията е регистрирано намаление с 0.4%, докато в услугите и в строителството увеличението е съответно с 3.5% и 9.4%.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2021 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Хуманно здравеопазване и социална работа“ (с 25.4%), „Държавно управление“ (със 17.8%) и „Административни и спомагателни дейности“ (с 10.4%).


Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в „Хотелиерство и ресторантьорство“  (с 9.8%,) „Операции с недвижими имоти“ (с 4%) и „Транспорт, складиране и пощи“ (с 2.4%).

През първото тримесечие на 2021 г. спрямо първото тримесечие на 2020 г. разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават с 5.4%, а другите разходи, които включват обезщетения, данъци, здравни и социални осигуровки и др.  - с 2.1%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg