Разходите за труд растат с 4.8%

486
Разходите за труд растат с 4.8%

По предварителни данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2012 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 4.8% спрямо второто тримесечие на 2011 г., като увеличението в индустрията е 2.5%, а в услугите - 8.9%.

В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 2.1%.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2012 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 16.3%, „Други дейности” - 14.7%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - 10.8%, а най-нисък - в „Държавно управление” и „Финансови и застрахователни дейности” - съответно 0.5 и 2.0%.

Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 3.9%, и „Строителство“ - с 2.1%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 5.9% спрямо второто тримесечие на 2011 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 0.2%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -3.9% за „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” до 17.4% за „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg