Разрешават строежа на АЕЦ Белене втората половина на 2009

871
Разрешават строежа на АЕЦ Белене втората половина на 2009

През втората половина на 2009 г. по всяка вероятност Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще издаде разрешително за строежа на "АЕЦ Белене". Това съобщи председателят на агенцията Сергей Цочев на организирания от АЯР семинар за журналисти в Рибарица.

Той каза, че техническият проект на централата се изпраща на части в АЯР от април 2008 г., като до дни се очаква да пристигне и последната част. Опитваме се да бъдем максимално гъвкави, но прегледът на документите и експертизите, извършвани от специалистите на АЯР, ще продължат колкото е нужно, посочи Цочев. Той добави, че срокът от 9 месеца за издаване на разрешителното не е задължителен.

От одобрението на проекта до издаването на разрешително за строеж срокът е много кратък, дори в някои страни това е една стъпка, поясни той. Цочев заяви, че по време на строителството в Русия на реакторите на бъдещата централа експерти на АЯР ще посещават завода и ще извършват постоянен контрол. Оборудването на новата атомна централа е поръчано, но не е уточнено кога ще започне производството.


В момента на площадката на АЕЦ "Белене" се извършват подготвителни работи, които не изискват санкция от страна на АЯР, съобщиха от агенцията. Предстои да се изградят лаборатории, кофражни цехове, водопроводи, цялостна инфраструктура. Премахва се ненужното оборудване - главния корпус на първия блок, съществуващите сгради, тъй като всичко ще бъде изградено отново.

Сергей Цочев каза, че не може да се определи дали новият проект за изграждане на ядрената централа е по-скъп заради това, че ще се осъществи на старата площадка. В илюстративната програма на ЕС за развитие на ядрената енергетика е заложено занапред да се строят само реактори от трето поколение, каквито ще бъдат мощностите в АЕЦ "Белене", така че не е възможно да се използва старото оборудване, каза Цочев.

Той посочи, че по договора с "Атомстройекспорт" съществуващите съоръжения са били транспортирани в Русия, а това ще бъде приспаднато от цената за изпълнение на проекта.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg