Регистрират повишение на радиационния фон на площадката на АЕЦ “Козлодуй”

829
По време на рутинен обход, извършен на 27 септември, по програмата за периодичен радиационен контрол на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, на една от контролните точки на външна стена на Спецкорпус-3 отделна сграда срещу корпусите на 5 и 6 блок е регистрирано повишение на радиационния фон.

В сградата на Спецкорпус-3 се транспортират, преработват и съхраняват радиоактивни разтвори. Събитието е възникнало след транспортиране на радиоактивни разтвори, поради дефектирала заварка на метално подово покритие на едно от помещенията.

Специалисти по радиационна защита на АЕЦ “Козлодуй” веднага са започнали работа по сканиране на мястото и почистване на петното.

Целият участък, в който след проверката е установено повишение на радиационния фон, включва част от стената на сградата и почва до стената, и е с обща площ около един и половина квадратни метра. Мястото се намира в район с ограничен достъп на персонал. Максималните измерени стойности на радиационния фон на участъка са около 15 µSv/h, при допустима граница от 14 µSv/h.

Създадена е комисия за изясняване на причините за случая и е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Предварителната оценка на АЕЦ “Козлодуй” за събитието е ниво “0” по Международната скала за оценка на ядрени събития ИНЕС. Няма облъчване на персонал и промяна в общия радиационен фон в района на АЕЦ “Козлодуй”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg