Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва (обновена)

1849
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва (обновена)

Новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва на официална церемония в Народното събрание и подписаха клетвения лист.

На церемонията присъстват президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов и Негово светейшество българският патриарх Максим, както и министри от кабинета, представители на дипломатическия корпус, на институции, представители на медии. Вицепрезидентът Ангел Марин не присъства на церемонията, след като по-рано миналата седмица изпрати официално писмо, че е обиден на министър-председателя за неговите коментари за ордена "Стара планина".

Председателят на парламента Цецка Цачева прочете клетвата, която Плевнелиев повтори след нея. "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", каза Плевнелиев. След това Росен Плевнелиев подписа клетвения лист.

След произнасянето на клетвата, той и Маргарита Попова подписаха клетвения лист и целунаха кръста. След това в пленарната зала прозвучаха националният химн и химнът на Обединена Европа.

„От мое име и от името на вицепрезидента Маргарита Попова благодаря за доверието. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност. Това каза Росен Плевнелиев в първото си слово пред Народното събрание, предаде бТВ.

Ще отстоявам надпартийността на институцията. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поемам нови - каза Плевнелиев. Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност на свършеното - каза той.

Кризата не е само заплаха, а и възможност след 10 години страната ни да достигне просперитет, каза новият президент.

България не е в средата, а в дъното на много европейски класации. Това трябва да се промени. Силни сме, само когато сме обединени. Обединяваме се, когато сме в криза, допълни Плевнелиев.

Той призна каква е неговата кауза - да превърне България в средно богата държава с развити райони. Целта е това да се случи до 2020 г. Според него успехът на една нация се постига с устойчив икономически растеж.


Именно 2020 г. бе определена от Плевнелиев като ключова. За тогава той си пожела България да бъде сред водещите страни в Европа по заплащане. Корупцията и източването на здраваната каса трябва да са мит. Сметките за електроенергия трябва да са спаднали, а пътищата на високо ниво.

Това, че имаме нисък дълг, не значи че имаме силна икономика. Това, че имаме ниски данъци, не ни прави по-привлекателни за инвеститорите, смята новоизбраният президент. Той обаче окуражи политиката на правителството за нисък бюджетен дефицит. Според него това, че по време на криза България е с увеличен кредитен рейтинг се дължи на няколко правителства.

Винаги има изкушението президентът да се превърне в критик, за да получи популярност. Моята стратегия е друга! Няма да съм кабинет в сянка, президентството ще е място за дискусии, заяви Росен Плевнелиев. В неговите приоритети е и създаването на стабилно гражданско общество.

С широк обществен дебат ще търсим възможности за развитие на някои от индустриите на бъдещето, за да създадем конкурентоспособна среда, за да се превърнем в световна сила в някоя от индустриите на бъдещето.

Плевнелиев обеща, че ще работи за нов подход в енергетиката, за това България да е с добре развити региони и добра инфраструктура.

Малките и средни предприятия осигуряват работа на две трети от хората, трябва да им се осигури добра среда за работа, смята Плевнелиев. Според него е време да се научим да печелим от научните постижения и да окуражим реформите в образование.

Моята цел е енергийно ефективна, зелена България, която не зависи от един или друг доставчик, заяви новоизбраният президент.

На дневен ред, според него, сега е и реформата в администрацията и електронното правителство.

Няма богата държава без работещи институции, заяви Росен Плевнелиев.

Просперитетът и благоденствието на народа са в наши ръце. Те са наша отговорност и сами трябва да направим бъдещето си по-добро, защото успешни общества са тези със стратегия за бъдещето, допълни президентът.

България трябва да надгражда своя успех, а аз ще показвам по целия свят нашите успехи. Имаме причини да се гордеем повече с родината си, каза Плевнелиев.

Той разкри, че ще работи изцяло за европейско развитие на България. Повече Европа означава по-богата и силна България, категоричен бе бившият регионален министър.

Друга цел, която си постави Плевнелиев е да възобнови бизнес отношенията на страната ни с Близкия Изток и Северна Африка. Освен това, България трябва да погледне към бързоразвиващите се икономики и да заработи заедно с тях, каза президентът.

Той допълни, че си личи, че са необходими реформи в сектор сигурност, но това не е самоцел. Тези проблеми няма да се решават на парче, разкри Плевнелиев.

Плевнелиев призова всеки, който е съгласен с него да е готов за обединение и следване на "План 2020" за България.

Официалното встъпването в длъжност на новия държавен глава ще се състои на 22 януари, неделя.

Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Новият президент

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jorge
# 0
04:03 | 29 March 2012
Never seen a beettr post! ICOCBW
Иванова
# 1
14:01 | 19 January 2012
ЧЕСТИТО! От все сърце желая здраве, успехи на Попова и Плевнелиев.
Йорданка Димитрова
# 2
11:01 | 19 January 2012
Честито на всички демократично мислещи Българи! Успех Господин Президент !!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg