Румъния удари България за Шенген

1196
Румъния удари България за Шенген

Румъния напълно изпълнява критериите за Шенген, решиха европейските страни, докато България получи поредния студен душ, след като норвежкият външен министър изрази резерви относно приемането на София.

Доклад на независими експерти, представен вчера в Брюксел, потвърди, че Румъния е "изпълнила критериите" за присъединяване към Шенгенското пространство, съобщиха от румънското министерство на вътрешните работи.

"Оценъчният доклад за Румъния, отнасящ се до Шенгенската информационна система (ШИС), беше одобрен този петък по време на среща на оценъчната група", посочват от министерството в комюнике. "Този доклад е положителен, той подчертава, че Румъния напълно изпълнява критериите за Шенген, свързани с ШИС и е бил приет от страните-членки, включително от френския представител, които по-рано поиска допълнително време, за да се запознае с него", допълват властите в Букурещ.

Според румънските власти, предишните шест доклада, засягащи подготовките на страната също са били положителни. Румъния се надяваше да се присъедини към освободената от визов режим Шенгенска зона през март 2011 г., но нейните надежди бяха попарени от лошите оценки за България. Според тези оценки, страната ни не изпълнява изискванията за границата си с Турция.

Лошият резултат на София дръпна назад и Букурещ. Макар Румъния да е готова технически тя не може да бъде приета сама, защото между нея и България няма изградена шенгенска граница. Това бе признато и от румънския външен министър Теодор Баконски, и от неговия унгарски колега Шандор Пинтер, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС в началото на годината. Все пак Будапеща продължава да поставя сред целите на своето председателство приемането на двете балкански страни в Шенген, но дали това ще стане в рамките на нейния мандат все още не е ясно.

Първи сериозни резерви за влизането на България и Румъния в Шенген изразиха двете най-силни икономически и политически страни - Франция и Германия. Париж и Берлин изразиха своите възражения, изтъквайки, че двете страни все още трябва да отбележат сериозен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Френският министър по европейските въпроси Лоран Вокиез беше още по-категоричен, заявявайки, че предварителното присъединяване на Румъния или България към Шенген може да се окаже рисковано за Европа. Впоследствие стана ясно, че около десетина страни споделят опасенията на Франция и Германия, сред които е Финландия.

Вчера в Осло норвежкият първи дипломат Йонас Гар Стьоре изрази резерви относно присъединяването на България към Шенгенското пространство. "В света на миграция, в който живеем, системата Шенген трябва да бъде здрава и онези, които членуват в нея, да разполагат с пълен капацитет да осигуряват своите права и задължения", обясни Гар Стьоре. "Изключено е да вървим напред по начин, който прави системата по-уязвима. Мисля, че е справедливо и легитимно пред всяка страна кандидат да бъде поставен въпросът за капацитета да изпълни изцяло функциите, произтичащи от присъединяването", добави норвежкият първи дипломат, споменавайки България

Въпреки негативните оценки, които София получава на най-високо равнище, българското правителство демонстрира оптимизъм и продължава да настоява, че ще влезем много скоро в Шенген.

Румъния обаче няма да поиска да бъде отделена от България за влизането си в шенгенското пространство, макар Букурещ да е изпълнил техническите изисквания, а София още не. Това заяви президентът Траян Бъсеску.

Казвам го ясно, не целим отделяне от България. Макар да получи като цяло положителни доклади, Румъния изключва възможността да поиска да бъде отделена от България, се казва в декларация на президента, разпространена днес.

Бъсеску посочи, че ако Румъния влезе преди България, докато теоретично се предвиждаше двете да влязат заедно, това ще принуди Румъния да укрепи границата между двете страни според шенгенските норми, тъй като България остава извън това пространство. Това ще е много скъпа инвестиция за ограничено време, тъй като в крайна сметка двете страни ще станат част от шенгенското пространство, изтъква румънският президент.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg