С 10% по-високи цени на медицинските услуги от 1 октомври

298
С 10% по-високи цени на медицинските услуги от 1 октомври

Средно с 10% да скочат цените на всички видове медицински и дентални дейности. Това е решил Управителният съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), съобщиха от институцията. Повишението е за постигане на по-добри условия за работа на лекарите и по-качествено обслужване на пациентите, посочват още от касата.

На днешното редовно заседание от институцията отчетоха още преизпълнение в приходната част на бюджета на НЗОК към настоящия момент в размер на около 60 млн. лв, както и вътрешно-компенсирани промени от икономии в административните разходи в размер на 6 млн. лева допълнително.

За първичната извънболнична медицинска помощ са осигурени допълнително 11 млн. лв. Разпределението на тези средства ще се осъществи по методика, изработена в резултат на конструктивен диалог с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

В специализираната извънболнична медицинска помощ за последното тримесечие на годината ще се предвидят допълнително 500 000 броя направления повече спрямо същия период на 2007 г., а за медико-диагностична дейност – 1.5 млн. лева повече. Общата стойност на направленията за изследвания през последните три месеца на годината е 20 млн. лв., а за прегледи в специализираната помощ – 25 млн. лв.

НЗОК ще заплати на лечебните заведения за болнична помощ договорената по обем и параметри дейност за 2008 г. Няма да се допусне отказ от лечение на пациенти, посочват още от касата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg