С 35% по-малко продажби в дървообработваща промишленост

924
С 35% по-малко продажби в дървообработваща промишленост

През второто тримесечие на 2009 г. предприятията в дървообработващата промишленост са имали с 35 процента по-малко продажби спрямо същия период на 2008 година. Това показва обзорният анализ на СФБ "Капиталов пазар" АД за развитието на сектора в България, съобщиха от Българската стопанска камара.

Намалението през първата половина на годината е 42 процента.

Резултатите от месечното изследване показват, че продажбите на наблюдаваните предприятия са по-малки по всички наблюдавани продукти.

Вносът на дървен материал и изделия от дърво е спаднал наполовина. През второто тримесечие спадът е 2.3 пъти, а до средата на годината - 2.1 пъти. Спадът на износа продължава, но с по-бавен темп спрямо първите три месеца на 2009 г. Спадът на вноса през второто тримесечие е 6.2 пъти по-голям от този на износа. В резултат салдото е положително с над 12 млн. евро, като година по-рано е отрицателно.

Основната част от обработения дървен материал и изделия от него е предназначено за вътрешния пазар.

Според обзорния анализ на СФБ "Капиталов пазар" АД през второто тримесечие на 2009 г. предприятията в мебелната промишленост са имали с 30 процента по-малко продажби спрямо същия период на 2008 година. Производството в подсектора по цени от 2005 г. е по-малко с 36 процента в сравнение със същия период на 2008 г.

Наблюдава се спад на вноса с 36.3 на сто през второто тримесечие. Спадът до средата на годината е с близо 25 процента.

Темпът на намаление на износа също се увеличава - 28.3 на сто през второто тримесечие срещу 21 процента през първото. Вносът намалява с близо една трета по-бързо от износа, което води до положителен външнотърговски стокообмен. До средата на годината положителното салдо намалява с 30 на сто.

Основната част от произведените в България мебели са предназначени за износ. През второто тримесечие производителите, включени извадката, са продали на вътрешния пазар около 20 процента от направените от тях мебели.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg