С. Дянков: През 2011 няма да се вдигат данъци и акцизи

1160
С. Дянков: През 2011 няма да се вдигат данъци и акцизи

"Ние сме направили разчетите за 2011 година и тогава да няма вдигане на данъци и акцизи и да няма пипане на пенсии и заплати" , заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред БНР.

Финансовият министър припомни, че правителството вече е изготвило макрорамката на бюджета за 2011, която ще бъде представена на заседанието на ЕКОФИН следващата седмица. Той изтъкна, че след като Румъния увеличи ДДС- ставката с 5% веднага румънците са започнали да купуват различни стоки от Русе, както пък гърците от Гоце Делчев и Сандански.

Прогнозата на правителството е, че ще отбележим икономически ръст през 2011, който ще е около 3%, а дефицитът ще бъде под 2.7%. Безработицата се е свила с цял процент и в момента е около 9%, като тази тенденция ще продължи до октомври, отбеляза Дянков. Според него нивото на безработицата през тази година ще е под прогнозираното от правителството от 11.5%.

„Не е нужно да се водят преговори с МВФ и ние не водим такива преговори. Не смятам, че е необходима каквато и да е помощ от МВФ", категоричен е той. "Убеден съм, че до края на годината няма да има бъда от допълнителната актуализация", изтъкна той.

В петък по време на заседанието на Съвета по административна реформа всички министерства са представили окончателните си доклади за оптимизация на администрация и до края на юли тези мерки ще бъдат внесени в Министерски съвет и до есента правителството ще има цялостна програма какво къде трябва да се прави. Той изтъкна, че финансовото министерство е оптимизирало с 19% броя на хората и е намалило агенциите си с 2. Няма свещени крави в администрацията и не би могло да има, смята той.

"Ние разходите сме ги свили доста, а сега голямата ни задача е да увеличим повече приходите и от началото на април приходите в Агенция "Митници" се увеличават всеки месеци и в средата на юли месец с около 16% е надплановото изпълнение на приходите от ДДС, а за акцизите все още не е достигнато 100% изпълнение.

Реформата в здравеопазването върви, пенсионната реформа също тръгна, изтъкна Дянков.

Финансовият министър коментира, че според договора за АЕЦ "Белене" подписан през 2007 година до 15 септември 2010 трябва единият реактор на централата да е готов и ако има доставка България трябва да плати 280 милиона евро за него. "Дори и да ги имаше аз пак нямаше да ги дам. За мен "Белене" е проект, който трябва да се строи без допълнителни държавни пари", категоричен е той.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg