С ядрено гориво за колко време разполага АЕЦ "Козлодуй"?

1412
С ядрено гориво за колко време разполага АЕЦ

За 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" има ядрено гориво до 2024 г., а за 6-ти блок - до 2028 г. Това стана ясно от думите на председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски по време на заседание. Той обърна внимание на Комисията по енергетика в Народното събрание (НС), че  горивото от 6-ти блок може да работи и на 5-ти блок, така че блокът да не спре да работи до осигуряването на алтернативно гориво, информира БТА.

Вчера Комисията по енергетика реши да възложи на Министерски съвет да инициира лицензиране на неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". В проекта на решението е записано, че Министерски съвет, в изпълнение на директивите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки, трябва да предприеме всички необходими мерки, които да обезпечат дейността на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво с цел издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 г.  Като втора точка комисията прие да възложи на Министерски съвет да осигури условия за лицензиране на неруско ядрено гориво.

По време на заседанието бившият министър на енергетика и настоящ депутат от ПГ на "ГЕРБ-СДС" Теменужка Петкова изтъкна, че трябва да се направи всичко възможно, за да се изпълнят целите за диверсификация до април 2024 г.  Ако това не се случи  до тогава, трябва да се зареди със същото руско гориво, което отлага процесът по диверсификация с няколко години. Според нея затова до 2024 г. трябва да се осигурено алтернативно на руското ядрено гориво, защото в противен случай 5-ти блок може да остане без гориво.

Петкова обърна внимание, че в становището на АЕЦ "Козлодуй" много ясно се посочва, че са постъпили две оферти. Едната е от "Фраматом", другата е от "Уестингхаус". Тя поясни, че "Фраматом" е възможен доставчик на свежо ядрено гориво и за 5-ти и за 6-ти блок, поясни Петкова.

Турция води преговори с “Росатом” за АЕЦ на брега на Черно мореТя ще се намира в Синоп


Рамадан Аталай от ПГ на ДПС заяви, че реалната диверсификация трябва да стане през 2024 г., но "Уестингхаус" пък не предоставя нужната документация. Делян Добрев от ПГ "ГЕРБ-СДС" обясни, че при подписване на договора между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" може да се изиска нужната документация.

След края на заседанието Делян Добрев от "ГЕРБ-СДС" каза, че от думите на председателя на АЯР е станало ясно, че има ядрено гориво за 5-ти блок до април 2024 г., а 6-ти блок - до 2028 г. В краен случай горивото за 6-ти блок може да се ползва в 5-ти блок, но това означава, че 6-ти блок няма да има гориво до 2028 г.

"Затова приехме решение, с което Министерски съвет да обезпечи дейността на АЯР с цел тя да може в срок да лицензира алтернативно на руското ядрено гориво", заяви Добрев. Той добави, че алтернативите са "Фраматом" и "Уестингхаус". По думите му комисията с втора точка задължи МС да сключи договор за алтернативно ядрено гориво, за да не остане атомната електроцентрала без гориво. Добрев обясни, че от АЯР са посочили, че "Уестинхаус" са подали документи за лицензиране на тяхното гориво единствено за 5-ти блок. В същото време "Фраматом" са проявили интерес единствено към доставката на гориво за 6-ти блок. Според него това означава, че няма конкуренция между двете компании, но пък най-важното е да има гориво и централата да работи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg