Санкции от 900 до 20 хил. лв. за злоупотреби със спешния тел. 112

717
Санкции от 900 до 20 хил. лв. за злоупотреби със спешния тел. 112

Етапите в изграждането на центъра за спешни повиквания телефон 112 в Русе бяха представени днес пред местните медии от директора на “Национална система 112” Стоян Граматиков.

Центърът ще обслужва областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра. Изграждането на системата е ангажимент на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Русе е вторият областен център след София, в който вече има готовност да започнат конкурсите за набиране на оператори, информират от МДПБА.

Те ще бъдат обявени до седмица на сайта на МДПБА. В районния център в Русе ще бъдат ангажирани 55 служители - трима от тях са ръководен състав, а останалите позиции са за експерти и специалисти.

По-голямата част ще обслужват спешните повиквания, а останалите ще отговарят за хардуерното и софтуерното осигуряване на центъра. След приключване на конкурсната процедура, служителите ще бъдат обучени за работа със системата. „Няма ограничения за желаещите да постъпят на работа в центъра, но те задължително трябва да знаят поне два езика, а за Русе би било хубаво да владеят и румънски”, заяви Стоян Граматиков и уточни, че кандидатите ще преминат задължителен психотест.

Строително-ремонтните дейности по изграждането на центъра, който се намира в сградата на Областна администрация Русе приключиха. Предстои да стартира внедряването на информационно-комуникационните системи, чрез които ще се осъществи свързването на отделните служби както помежду им, така и между отделните областни градове. След внедряване системите ще преминат тестове за ефективност преди старта на реалното функциониране на телефона на територията на цялата страна.

В момента се подготвя законопроекта за телефон 112, който ще бъде внесен в НС през второто полугодие на 2008. Ще се предвидят начини за налагане на глоби на недобросъвестни граждани. Предложенията на експертите на министерството визират санкции от 900 до 20 000 лв. за недобросъвестните граждани, които злоупотребяват с телефон 112, заяви на пресконференцията Стоян Граматиков.

Той представи пред русенските медии директора на Териториална дирекция „Районен център 112” – Русе Полина Трендафилова, която бе назначена на 4 април. Тя има дългогодишен стаж в БТК. Завършила е Техническия университет в София със специалност „Инженер Електронна техника и микроелектроника”, а след това взема магистърска степен в РУ със специалност „Телекомуникационна техника”.

Като началник „Служба техническа поддръжка” на РУ „Далекосъобщения”- Русе е отговаряла за контрола и организацията в обслужването на Гореща линия на БТК в града.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg