Съоръжения за възстановяване на влажни зони откриват на остров Белене

757
Съоръжения за възстановяване на влажни зони откриват на остров Белене

Съоръжения за възстановяване на влажни зони се откриват официално днес в източната част на остров Белене, предаде  БГНЕС.Съоръженията са идградени по проект „Възстановяване на влажни зони и намаляване на замърсяването”, финансиран от Глобалния екологичен фонд и Световната банка.

В източната част на остров Белене са изградени две входни съоръжения и едно изходно съоръжение, както и открити канали. По тях водата от река Дунав, при високи нива, може да навлиза в територията на влажната зона и да залива поддържан резерват “Персински блата”.

По този начин се допринася за подобряване на качествата на постъпилата вода, за създаване на условия за размножаване на рибите, за поддържане на местообитанието на водолюбивите птици, както и за хабитатите, някои от които са застрашени от изчезване.

Проектът за възстановяване на влажните зони и намаляване на замърсяването на река Дунав се изпълнява от екип на Министерството на околната среда и водите на териториите на природен парк “Персина” и защитена местност “Калимок – Бръшлен”.

Изпълнението на проекта започна през есента на 2002 г. и се очаква да завърши през декември тази година.

Финансирането е в размер на 7.5 млн. долара, със съфинансиране от правителството на България и местните общности в размер на над 3 000 000 милиона долара и други донори в размер на още близо 3 000 000 милиона долара.

Стойността на инфраструктурните дейности възлиза на около 70 % от безвъзмездната помощ.

Чрез реализацията на този проект страната ни изпълнява ангажиментите си към Конвенцията за опазване на река Дунав, като участва в регионалната инициатива за възстановяване на Дунавските влажни зони.

Подобни проекти вече са изпълнени в Австрия, Унгария, Хърватска, Румъния и дават своите положителни резултати за възстановяване на биологичното разнообразие и опазване качеството на водите на реката.

Поканени за откриването са представители на Министерството на околната среда и водите, на Държавната агенция по горите, на Световната банка, областният управител на Плевен, общински съветници и кметове на общините Никопол, Белене, Свищов, на администрациите на двете защитени територии, в които се изпълнява проекта и техните партньори.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg