САПАРД отпуска допълнително 10.5 млн. лв. за развитие на инфраструктурата в малките общини

350
Да се отвори Мярка седем по програма САПАРД за обновяване и развитие на селата, опазване и съхраняване на селското наследство и културните традиции, реши 13-ят Мониторингов комитет по програма САПАРД.

Допълнителни 10,5 милиона лева ще бъдат предоставени на селските общини за подобряване на инфраструктурата им, съобщи на брифинг в Гранд-хотел "София", където заседава комитетът, изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър
Тадаръков, цитиран от БТА.

Той каза още, че по този начин 100 малки общини в страната ще могат да се възползват от предприсъединителните средства. До момента по мерките 7 и 8 (за развитие и подобряване на междуселищната инфраструктура), има одобрени 138 проекта. От тях 91 проекта трябва да бъдат рестартирани поради промяна в регламента на ЕС. Промяната изисква подизпълнителите на общинските проекти да бъдат определени с търгове по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

До 12 октомври т. г. трябва да приключи договарянето на проектите по програма САПАРД, е решил още Мониторинговият комитет. По регламент първият договор от програмата за развитие на селските райони трябва да бъде подписан след приключване на предприсъединителната програма, обясни Тадаръков.

Средствата за подобряване на състоянието на малките общини в размер на 10,5 млн. лева ще бъдат предоставени от остатъчния бюджет на програма САПАРД. По този начин ще бъде изпълнено 10-процентното свръхдоговаряне по предприсъединителната програма, което беше решено на предходното заседание на Мониторинговия комитет.

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" определи като приоритет в работата на фонда до 12 декември т. г. да не остане нито един неусвоен лев по европейската програма.

Председателят на Мониторинговия комитет и зам.-министър на земеделието и горите Димитър Пейчев съобщи, че отделно ще бъдат прехвърлени допълнителни средства в размер на 100 хиляди лева за договаряне на всички подадени проекти по агроекологичната мярка.

От началото на изпълнението на програма САПАРД до сега у нас са одобрени общо 2833 проекта на инвестиционна стойност малко над 2,5 млрд. лева. Субсидията по тях е близо 1,3 млрд. лева. Платените проекти са 1616, като делът на безвъзмездното подпомагане е 538 789 000 лева.

Най-много проекти са реализирани по мярка 1 - инвестиции в земеделските стопанства - общо 1155 броя.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg