САЩ признават водещата роля на България за стабилността и сигурността на Балканите

741
САЩ признават водещата роля на България за стабилността и сигурността на Балканите

Приносът на страната ни в Афганистан и Ирак и военното сътрудничество, ролята на България за стабилността на Балканите и в Черноморския регион, борбата с организираната престъпност и корупцията, сътрудничеството в енергийната област, както и включването на страната в Програмата за безвизови пътувания до САЩ бяха основните акценти в разговора на премиера Сергей Станишев с президента Джордж Буш във Вашингтон. В последния ден от визитата на премиера в САЩ американският президент прие министър-председателя в Овалния кабинет на Белия дом.

Президентът Буш поздрави премиера Сергей Станишев за усилията, които полага българското правителството в борбата с организираната престъпност и корупцията. Той изказа благодарност на българския си гост за успешното сътрудничество в тази област, както и в борбата с тероризма и даде висока оценка на резултатите от дейността на Държавната агенция „Национална сигурност”, както и на работата на правителството в тази посока. Премиерът Сергей Станишев бе категоричен, че правителството полага и ще полага още по-големи усилия в борбата с корупцията и организираната престъпност. По думите му, води се системна борба, в т.ч. и чрез законодателни инициативи, каквато е Проектозаконът за конфликт на интереси.

Съединените щати признават водещата роля на България за гарантиране на стабилността, сигурността и демократичното развитие на Балканите, стана ясно по време на разговора между двамата. Необходима е международна политическа подкрепа за интеграцията на Западните Балкани в европейските и евроатлантическите структури, заяви министър-председателят на пресконференция след срещата си с президента Буш. България има и ролята на врата към НАТО за Черноморския регион и тази роля на страната ни получи висока оценка от САЩ, подчерта още премиерът.

Общо бе мнението на премиера Сергей Станишев и президента Буш за необходимостта от развитието на ядрената енергетика и диверсификацията на енергийните ресурси. Ще бъдат обсъдени възможностите за по-продължителна експлоатация и изграждане на допълнителна мощност в АЕЦ „Козлодуй”, заяви премиерът Сергей Станишев пред медиите в отговор на журналистически въпрос. Политиката на българското правителство е да превърне страната в енергиен център в региона, посочи още той, като открои основните енергийни проекти, по които страната ни работи. В резултат на ясната политика на правителството всички актуални проекти са в процес на развитие, подчерта министър-председателят. Той лансира идея за провеждането на голям енергиен форум в София, който да събере на една маса представители на основните страни в света, които имат принос за гарантирането на енергийната сигурност.

След срещата си с ямериканския президент премиерът Сергей Станишев бе приет и от председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси. С това приключи програмата на министър-председателя за официалното му посещение в Съединените щати. По-късно той ще отлети за Брюксел, където на 19 и 20 юни ще се включи в работата на Европейския съвет. Очаква се сред основните теми, които ще дискутират лидерите на страните-членки на ЕС, да бъдат високите цени на храните и горивата и Лисабонският договор.

Снимка: МС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...