Съветът за тристранно сътрудничество разгледа предвиденото увеличение на заплатите

462
Съветът за тристранно сътрудничество разгледа предвиденото увеличение на заплатите

Националният съвет за тристранно сътрудничество, под председателството на вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, разгледа предвиденото в бюджета за 2007 г. 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетните организации и дейности от 1 юли. В заседанието участваха още министрите на икономиката и енергетиката Пламен Орешарски, на труда и социалната политика Емилия Масларова и на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, заместник-министрите на финансите Кирил Ананиев и на труда и социалната политика Горан Банков, ръководителите на национално представителните работодателски и синдикални организации.

Увеличението на индивидуалните заплати на работещите в държавната администрация ще бъде обвързано с последната атестация на служителите. Така за получилите най-високата оценка 1, повишението на месечното възнаграждение ще е от 10 до 14 на сто. При оценка 2 увеличението е от 8 до 12 на сто, за оценка 3 – от 6 до 10 на сто, за оценка 4 – от 2 до 6 на сто. При оценка 5 – „Неприемливо изпълнение”, основната месечна заплата не се увеличава, освен ако е по-ниска от минималния размер на основната месечна заплата за заеманата длъжност. Месечните възнаграждения ще бъдат увеличени в рамките на средствата, определени с Бюджет `2007 за заплатите и дейностите на бюджетна издръжка.

НСТС разгледа и проект на постановление за изменение и допълнение на Наредбата за договаряне на работната заплата. С допълненията в документа се създава възможност освен на национално равнище, договарянето на работната заплата да се извършва и по отрасли, браншове и фирми, както в реалния, така и в бюджетния сектор. С измененията се цели усъвършенстване на системата за диференциране на началните заплати при колективното трудово договаряне на национално равнище. Предлага се при сключване на споразумение по въпросите на работната заплата, освен образователната степен, правителството и национално представителните организации на социалните партньори да отчитат и други два важни фактора – изискуемия професионален опит и наличния трудов стаж по отделните професии и длъжности. Предлага се още договарянето на работните заплати да става ежегодно, при отчитане на водещите макроикономически показатели и фактори, така, както са дефинирани в Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г.

В духа на Пакта за икономическо и социално развитие, промените в наредбата предвиждат сключване на национално споразумение за препоръчителния индекс за увеличаване на работните заплати в реалния сектор на икономиката. Споразумението може да бъде пренесено и на отраслово, браншово ниво и на ниво предприятия, като неговите разпоредби не са задължаващи.

В точка „Разни” на заседанието бяха изслушани представители на синдикатите от „Мини Марица Изток”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...