Създават центрове за тренинг на населението за защита при земетресения

837
Създават центрове за тренинг на населението за защита при земетресения

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии и Геофизичният институт на БАН започват подготовка на съвместни проекти за обучение на населението за защита при земетресения. За това се договориха вицепремиерът Емел Етем и директорът на Геофизичния институт ст. н. с. д-р Николай Милошев на среща, която се проведе днес, съобщиха от правителствената информационна служба. Повод за разговора беше очертаване на новите посоки за съвместна работа в областта на политиките на превенция при бедствия.

"България се намира в земетръсен район и затова е важно хората да имат повече познания за това как да реагират при земетресение. Очакваме учени от института да се включат в нашите кампании за повишаване информираността на населението за защита при бедствия, които са приоритет в работата на министерството през тази година", заяви вицепремиерът Етем. Предстои да бъде разработен и съвместен проект за създаването на центрове за тренинг. За целта ще бъдат привличани средства от Европейския съюз или други външни донори.

Д-р Милошев информира вицепремиера и за напредъка по актуализацията на земетръсната карта на страната, която се разработва по съвместен проект на института с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. "С новата карта на сеизмичните райони ще бъдат съобразени, както мерките за защита на населението, така и изискванията към строителството", обясни д-р Милошев. „Това е най-важната част от превенцията, защото само с навременни мерки, съобразени с новите научни постижения, можем да ограничим рисковете при евентуални земетресения”, коментира вицепремиерът.

Директорът на Геофизичния институт подчерта, че в световен мащаб, въпреки усилията на хиляди сеизмолози, не е открит метод за прогнозиране на земетресения. Но е важно за държави в рискови зони, като България, да разполагат с необходимата сеизмична техника. Той допълни, че ръководеният от него институт, благодарение на намесата на министър Етем, е получил сериозна държавна подкрепа за обновяване и поддържане на сеизмичните станции на територията на страната.

„До края на годината можем да кажем, че нашата техника изцяло ще бъде съобразена с европейските стандарти”, допълни д-р Милошев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg