Сделката за Делфинариума в Несебър - на прокурор

748
Сделката за Делфинариума в Несебър - на прокурор

Извънредна сесия на Общинския съвет в Несебър поиска кметът на града Николай Димитров. Поводът за прекъсването на отпуската на градоначалника е писмо получено преди няколко дни в общината от управителката на „Феста Холдинг" АД, Петя Славова. В него тя категорично заявява, че се отказва от досегашните преговори за извънсъдебно споразумение с общината за терена от 20 дка в Стария град, който закупи от предишния кмет Николай Трифонов, за да строи делфинариум. Славова настоява за незабавно финализиране на договора за продажба, сключен през 2005 г. Освен това, тя заплашва кмета на града Николай Димитров, че ако в 14 дневен срок не подпише сделката, той персонално ще носи наказателна отговорност. „Феста" иска и около 3 млн. лв. от община Несебър за пропуснати ползи и лихви, поради забавата да влезе във владение на имота.

Скандалната сделка, която определено заплашва статута на града под патримониума на ЮНЕСКО, като архитектурен и културен паметник, бе обявена за разваляне от общинския съвет още през 2007 г. „Феста Холдинг" обжалва това решение в съда и спечели делото на всички инстанции. За да запази терена на полуострова от застрояване, общинската администрация и общинският съвет в Несебър започнаха извънсъдебни преговори с предложение за замяна на земята от 20 дка в Стария град, с терен от 11 дка на стръмния скат в североизточната част на Новия Несебър. За съжаление тази алтернатива бе саботирана от група съветници, представляващи корпоративна партия.

Без да предлагат алтернатива за запазване на земята, или разваляне на договора, определени безотговорни фактори проиграха интересите на местните граждани и цялото българско общество. Община Несебър няма възможност да изплати милионите неустойки искани от Славова. Още повече по сделка, която според всички е сключена след неясна и нагласена процедура. Областна управа Бургас обяви за незаконосъобразно решение на ОС за финализиране на замяната на терена в Стария град с 2 пъти по-малък общински парцел във вътрешността.

Резултатът от всички тези действия е налице! „Феста Холдинг" АД излезе с ултиматум за встъпване в права на собственик и разпореждане със земята в Стария град. Тъй като това е недопустимо за общинската администрация и болшинството общински съветници, защитаващи обществения и национален интерес, кметът настоява да се вземе решение за даване на сделката за разследване от ВКП.

Град Несебър е не само общобългарско, но и световно културно-историческо наследство и всяко посегателство, или каквото и да е строителство на полуострова, би било фатално и непоправимо - увреждащо архитектурния ансамбъл. Именно заради това Николай Димитров е входирал докладна в Общински съвет, за гласуване от съветниците - с въпросния казус да се заеме държавата, в лицето на съответните институции, които да разследват, дали със задна дата процедурата по продажбата на терена на „Феста Холдинг" АД не е била корупционна.

Ако Общинският съвет вземе решение да се одобри предложението на Кмета, тогава ще бъде подаден сигнал от Община Несебър лично до Главния Прокурор на Република България, за проверка на всички действия на лица и институции, довели до скандалната продажба на 1/5 от терена на Несебърския полуостров - който е утвърден за национално и световно богатство. На извънредната сесия съветниците ще решат как и по какъв начин да се процедира оттук нататък с „Феста Холдинг" АД, за да бъде защитен интересът на българското общество, пред този на едно частно дружество, сключило сделка с предишната местна власт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg