Седем дружества включени в програмата за приватизация на общинско имущество в София

896
Седем дружества включени в програмата за приватизация на общинско имущество в София

Дяловете на Столичната община в седем дружества - "БКС - Център", "Софийски имоти", "Озеленяване", "Галатея-2002", "Топлофикация-София", "Общинската застрахователна компания" и "Общинска банка", са предвидени за продажба в програмата на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) за 2008 г.

Очаква се средствата от продажбата на "БКС - Център" и "Общинската застрахователна компания" да постъпят в агенцията през тази година, каза главният изпълнителен директор на СОАП Иван Димитров, цитиран от БТА.

В списъка на дружествата с общински дял в капитала, предвидени за приватизация през тази година, са и "Фина механика", "Хлебни изделия-Княжево", "БКС-Лозенец" и "БКС-Средец".

В годишната програма на СОАП са предвидени 20 млн. лв. приходи от продажбата на общинските дялове, но се очаква реално приходите да бъдат много по-високи, уточни Димитров.

Приватизацията на общинските дялове в "Общинска застрахователна компания" и на "Общинска банка" ще бъде съобразена с изискванията на банковото законодателство и на Комисията за застрахователен надзор, посочи той.

Според СОАП тази година може да бъдат приватизирани обособени части, които не са свързани с основния предмет на дейност на други пет общински дружества, извадени от годишната програма - "ГИС-София", "Чистота-Искър", "Софинвест", "Спортна София" и "Трамкар".

От обявените за приватизация дружества през тази година Столичната община е собственик изцяло на "БКС-Център", "Софийски имоти", "Озеленяване" и "Галатея-2002". В "Общинска банка" дяловете на Столичната община и на други общински дружества са общо 70.54 процента от капитала на банката, а в "Общинска застрахователна компания" – 65.55%.

Общината притежава 28.197% от капитала на "Топлофикация-София", а другият собственик на дружеството е държавата.

Сред дружествата с миноритарно общинско участие са "Фина механика" (25%), "Хлебни изделия-Княжево" (7.5%), "БКС-Лозенец" (3.57%) и "БКС-Средец" (1.085%).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg