Секторът на информационните и комуникационни технологии дава 8.4% от БВП у нас

448
Секторът на информационните и комуникационни технологии дава 8.4% от БВП у нас

Секторът на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) дава 8.4% от БВП на България, което го нарежда на второ място по растеж след сектора на туризма, каза днес при откриването на кръгла маса на тема "Публично-частно партньорство в сферата ИКТ" председателят на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков, цитиран от БТА.

Вачков посочи, че с високия ръст на икономиката от 6.2% за миналата година и с повишения стокообмен се създават предпоставки за реализиране на много успешни проекти в областта на ИКТ на базата на публично-частните партньорства, но изпълнението им се забавя поради законодателни спънки. Въпреки декларирания от правителството приоритет за развитие на информационните технологии, ограниченият финансов ресурс не позволява реализирането на мащабни проекти, ето защо трябва да се обърнем към възможността за публично-частни партньорства, каза Вачков.

От 12 юни започва да действа Законът за електронното управление и МДААР и ДАИТС трябва да направят преглед на сигурността на информационните системи, както и да се реши проблемът с оперативната съвместимост, обяви още председателят на ДАИТС.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев посочи, че България е безкрайно привлекателна страна за чуждите инвеститори. През миналата година страната се нареди на пето място по темп на икономически растеж в Европа, като общият й стокообмен е в размер на 56.5 млрд. лева, припомни той. България се нуждае от алтернативни решения в областта на публично-частните партньорства, за да се постигне по-добро и ефективно инвестиране на публичните средства за подобряване на публичната инфраструктура и предоставянето на услуги, отбеляза още заместник-министърът.

Постоянният представител на ПРООН за България Хенри Джаклин каза в приветствието си към участниците във форума, че осъществяването на публично-частни партньорства е специфично за всяка отделна страна, но най-важната характеристика на партнирането между бизнеса и държавната администрация е постигането на диалог. Публично-частните партньорства имат нужда от дългосрочна визия, отбеляза още Джаклин и добави, че вероятно ИКТ секторът ще бъде пионер за цялата икономика в прилагането на публично-частните партньорства.

Във форума, организиран от ДАИТС, МИЕ, МФ и ПРООН, участват експерти в областта на ИКТ от държавната администрация, както и представители на бизнеса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg