Сергей Станишев: Трябва да формираме по-динамична и активна политика за българските общности по света

406
Сергей Станишев: Трябва да формираме по-динамична и активна политика за българските общности по света

Сега е моментът да формираме много по-динамична и по-активна политика за българските общности по света. Ние сме заинтересовани от запазване на културната идентичност и засилване на връзките с традиционните и новите български диаспори. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев след разговора си с председателя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. Повод за срещата бе ситуацията около сградата на Всеукраинския български център в Одеса, съобщиха от Министерски съвет. На 29 януари със съдебно решение бе потвърдена позицията на асоциацията по казуса с отнемането на сградата на българския културен център.

"Сградата от години се ползва на ясна договорна основа от асоциацията. Очевидно там има различни интереси, които са стимулирали развитието на този процес и това наложи по-активната намеса на българската държава", коментира премиерът Сергей Станишев. В разговора си с украинския премиер Юлия Тимошенко той помоли тя лично да наблюдава развитието на процеса.

"Винаги сме разглеждали Асоциацията на българите в Украйна като естествен мост на приятелство между двете страни. Исторически хиляди българи живеят на територията на Украйна и са нейни лоялни граждани и е естествено българската държава да бъде заинтересована те да поддържат своята идентичност и културните си традиции", подчерта министър-председателят.

"Големият обществен отзвук по случая у нас е добър повод да се обърне внимание на по-цялостната политика на държавата ни в тази посока", категоричен бе премиерът Сергей Станишев. Той припомни, че в края на миналата година правителството одобри нова концепция за българите по света. "Събираме реакции и предложения за реализацията на тази нова политика в различните й аспекти", допълни той. "Те са свързани с образователния процес на традиционните български общности и на новите български общности в ЕС и в САЩ, по-облекчени консулски услуги, възможност на етническите българи да се заселят и работят в България чрез т. нар. зелени карти и други. След като България е член на ЕС и имаме чисто финансова възможност, тези проблеми трябва да се решават по един систематичен и отворен път", подчерта министър-председателят.

Един от акцентите на предстоящата визита на премиера след 10 дни в Молдова ще бъдат срещите с българската диаспора в страната. Правителството ще дари около 4 хиляди книги и учебници за българите в Украйна, които ще бъдат разпределени от Асоциацията, председателствана от Антон Киссе.

По време на разговора са обсъждани и възможностите за изграждането на подобен на българския в Одеса украински културен център в София или във Варна. Ще бъдат водени разговори с кметовете на общините относно възможностите украинската страна да придобие сграда, подходяща за целта, информира още премиерът Сергей Станишев.

От своя страна, Антон Киссе изрази благодарността си към премиера, правителството и българските институции за оказаната подкрепа и подчерта значението й за българската общност в Украйна. Тази година Асоциацията на българите в Украйна ще отбележи своята 15-а годишнина, а една от инициативите й е откриването на музей на Христо Ботев в с. Задунаевка. Антон Киссе изрази надежда за скорошна визита на премиера в Украйна и специално в Бесарабския край.

Снимка: Сергей Станишев и Антон Киссе (www.government.bg)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...