Синдикатите: "Кремиковци" затваря през октомври

930
Синдикатите:

"Кремиковци" ще бъде затворен през октомври, ако не бъде намерено решение за собствеността на комбината в най-скоро време. Това заяви Людмил Павлов, председател на ФСО "Кремиковци" и НФ "Металургия".

Според него това може да стане и заради неиздаденото комплексно разрешително за работа на комбината. „По начина по който 8 месеца не може да се вземе правилното решение за новия собственик на 'Кремиковци“ и при делата за несъстоятелност, затварянето е неизбежно“, каза още Павлов.

Според него комбинатът може да се оправи без да мине през обявяване в несъстоятелност. След като се намери точният собственик Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и държавата трябва да поставят точни условия пред него. Според синдикалната организация заводът няма обезпечение, а цената на която излиза крайната продукция е по-ниска от цената на суровините с които се работи.

Според синдиката ако комбинатът бъде затворен през октомври тази година, между 80 000 и 100 000 души ще останат без работа. Павлов добави, че седем дни след протеста на работниците от 17 юни, синдикатите нямат отговор на исканията си от нито една държавна институция.

По думите на председателя на "Подкрепа" в "Кремиковци", синдикатът е сключил джентълменски споразумения с трите кандидат-купувачи за социалната политика в комбината и да изпълняват оздравителната програма. Тези документи обаче нямат стойност в съда.

ФСО "Кремиковци" и НФ "Металурги"“ са имали среща с последния появил се кандидат за комбината – канадско - индийската компания "Асар стийл". Те са обявили, че искат да вземат предприятието и да приложат оздравителен план, според който до 2013 година "Кремиковци" да бъде европейски завод.

Подобна програма е била приложена и в канадски завод, купен от същата компания. На "Асар стийл" обаче е заявено от представители на Министерството на иконимиката и енергетиката, че комбинатът върви в комплект с футболния отбор ЦСКА. Същото твърдял и настоящият собственик Прамод Митал.

Заплатите на работещите в комбината за месец май е трябвало да бъдат изплатени до 17 юни, но пари няма и до момента. Общата сума, която заводът дължи на работниците за месечните възнаграждения за май, възлиза на 13 милиона лева.

Според Людмил Павлов най-силният кандидат за "Кремиковци" е "Арселор Митал", но индийската компания искала да вземе завода след като е обявен в несъстоятелност, което е неприемливо за синдикатите. Затова те не са сигурни, че след смяната на собствеността на комбината, работниците му ще останат на работа.

Вината за състоянието на комбината трябва да бъде поета от мениджмънта, назначен от Митал, категорични бяха от "Подкрепа". Според тях няма промяна в управлението на комбината дори след махането на Александър Томов от ръководството.

От друга страна държавата също имала отговорност, тъй като притежава 25% от акциите на комбината. В момента 'Кремиковци" произвежда едва 40 000 тона на месец, а максималният му капацитет е 160 000 тона, обявиха от синдиката.

БГНЕС; Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg