Сметната палата публикува декларациите за имущество на висши държавни служители

718
Сметната палата публикува декларациите за имущество на висши държавни служители

Президентът Георги Първанов заедно със съпругата си Зорка Първанова си е купил нива в софийското село Иваняне за 45 238 лв. през 2007 г. Това става ясно от публикуваната днес на сайта на Сметната палата декларация за имуществото на държавния глава.

Според документа парите за покупката са от заеми. Първата дама пък има влог от 35 000 лева, сочат още данните от декларацията. Пак според него държавният глава има кредит към банка на стойност 80 000 лева.

 Съпругата на зам.-финансовия министър Димитър Ивановски е получила 3 декара ливада в столицата като дарение през миналата година. Жената на Пламен Орешарски пък си е купила автомобил на старо за 7000 лева през 2007 г., става ясно от декларацията на финансовия министър. Според документа средствата за покупката са лични.

Новият вицепремиер Меглена Плугчиева е декларирала, че притежава къща и земя в София, купени през 1994 и 1995 година. Тя е подала декларацията си на 21 май тази година, като се позовава на решението на Народното събрание от 24 април за избирането й на длъжност вицепремиер.

Не така е постъпил обаче новият вътрешен министър Михаил Миков. Той е подал декларацията си на 30 май, но в качеството си на депутат от ПГ на „Коалиция за България”.

 В списъка на Сметната палата за Министерството на вътрешните работи е посочен Румен Петков. Неговата декларация датира от 22 април 2008г., т.е. два дни преди да бъде освободен от министерския пост.Според документа Петков си купил гараж в София и парцел в Ихтиман през миналата година с пари от заплата и от заеми.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева се е сдобила с дворно място с къща в груб строеж в Банкя през 2007 година на стойност 116 000 лева. Според нейната декларация средствата са от заем и дарение. Тя обаче има и заем от 56 000 лева към физически лица.

Съпругата на еко-министъра Джевдет Чакъров през миналата година е станала собственик на апартамент за стоматологични кабинети на стойност 195 583 лева, като според декларацията част от парите са лични, а останалите 80 000 евро са от заем. Пак през миналата година тя е станала собственик и на кола на старо за 4100 лева, като са посочени пари от заплата.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган декларира трите си имота във варненското село Дръндар, сочат данните от имуществената му декларация, публикувана днес в сайта на Сметната палата.

Доган е посочил, че преди 2 години е купил две дворни места - от 1210 кв.м. и от 1485 кв.м., съответно срещу 1493лв. и 1697лв. Отделно е посочен трети терен - също дворно място в селото от 13 740 кв.м., купен през 2002г. за 18 360лв, върху който е имало и училищна сграда.

Според декларацията на Доган, той е купил имотите с пари от заплата.

Останалите министри – стари и нови не са декларирали покупки на движимо или недвижимо имущество през миналата година.

Не са подали в срок декларация 40 лица, от които 17 лица са подали декларация след срока и след поканата за съставяне на акт за административно нарушение, а 23 лица изобщо не са подали декларация.

Източник:БГНЕС, Електронен сайт на Сметната палата, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg