Сметната палата започна двата одита на евросредствата, възложени й от НС

344
Сметната палата започна двата одита на евросредствата, възложени й от НС

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров връчи на одитираните обекти заповедите за провеждане на одит на системите на управление на Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз и на одит на системите за прилагане на Националния стратегически план за развитие на селските райони и Националния стратегически план за рибарство и аквакултури.

С решение от 20 юни 2008 г. Народното събрание възложи на Сметната палата да извърши двата одита за период от 1 юли до 31 декември 2008 г. и да внесе заключителния си доклад до 28 февруари 2009 г., посочват от палатата.

Съгласно чл. 37 ал. 1 от Закона за Сметната палата Народното събрание може да възлага на Сметната палата до 5 одита годишно, като тези одити се извършват от върховната одитна институция със заповед на председателя на Сметната палата.

Днес в сградата на Сметната палата заместник-министри, както и ръководители на управляващите органи на седемте оперативни програми, управляващи евросредствата, от 6 министерства, получиха заповедите за одита на системите на управление на Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз. Седемте оперативни програми са: “Транспорт”, ”Околна среда”, “Развитие на човешките ресурси”, “Развитие на конкурентноспособността на българската икономика”, “Административен капацитет”, “Регионално развитие” и “Техническа помощ”.

Екип от 12 одитори, от които двама ръководители на одитния екип, ще извърши одита на системите на управление на Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз.

На практика с тези одити ще се оцени ефективността и ефикасността за управление на системите - взаимодействат ли си основните компоненти в тях, има ли работещи правила. Ако има проблеми, ще ги посочим, за да бъдат отстранени, така че България да може да усвоява средствата от Европейския съюз, каза проф. Валери Димитров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg