София – домакин на среща на председателите на парламенти от ПСЮИЕ

657
София – домакин на среща на председателите на парламенти от ПСЮИЕ

Меморандум за разбирателство по интерпарламентарното сътрудничество в Югоизточна Европа ще подпишат председателите на парламентите на държавите участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Българският парламент е домакин на Седмата конференция на председателите на парламенти на държавите участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът ще бъде открит в Националния дворец на културата от председателя на Народното събрание Георги Пирински. С приветствия към участниците ще се обърнат министър-председателят Сергей Станишев и вицепрезидентът Ангел Марин.

Председателите на парламентите на държавите участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа ще приемат обща декларация. Акцент на конференцията в София ще бъде ролята на парламентите в процеса на регионалното сътрудничество.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще даде съвместна пресконференция с другите двама членове на сегашната „тройка” на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа - председателите на парламентите на Хърватия Лука Бебич и на Молдова Мариан Лупу.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е форум за диалог, в който участват Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора. Началото на инициативата е положено в София през юли 1996 г. на среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа.

От май 2007 г. до май 2008 г. България е ротационен председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Основен приоритет на българското председателство е укрепването на стабилността на региона и засилване на регионалното сътрудничество в тясно взаимодействие с Европейския съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg