София, Пловдив и Варна доминират на икономическата карта

1364
София, Пловдив и Варна доминират на икономическата карта

© ИПИ

София, Варна и Пловдив са общините, които доминират на българската икономическа карта. Това показват данните от инициативата на Института за пазарна икономика „265 истории за икономика”.

Експертите на ИПИ са съставили детайлни интерактивни карти на 265-те общини на територията на страната, които дават възможност за сравнение по четири основни групи критерии - демография, образование, пазар на труда и инвестиции.

Демографската карта сравнява общините по брой на населението и представя данни за естествения и механичния прираст по общини. В трите най-големи общини в страната – София, Пловдив и Варна, през 2018 г. официално живеят над 2 млн. души, или около 29% от цялото население на страната.


Тези три общини са и лидери по механичен прираст, което означава, че броят на заселванията в тях е по-висок от броя на изселванията. Общо 73 общини имат положителен механичен прираст през 2018 г.

Образователната карта показва броя на учениците в общообразователните и специалните училища във всяка  община. През 2019 г. броят на учениците в страната е 581 957.

В столична община учениците са 113 824, а в Пловдив и Варна са записани съответно 32 428 и 30 945 деца. В 92 общини броят на учениците в общообразователните училища е под 500.

Трите най-големи града доминират и на икономическата карта, която илюстрира броят на предприятията и техните финансови резултати.

Столична община е абсолютен лидер с над 120 318 предприятия, следвана от Варна (28 463) и Пловдив (26 360). В общо 65 общини има под 100 нефинансови предприятия.

През 2018 г. лидери по произведена продукция са Столична община (67 млрд. лв.), Бургас (11 млрд. лв.), Пловдив (10 млрд. лв.) и Варна (8 млрд. лв.). Марица е единствената община, която не е областен център и влиза в топ 10 по произведена продукция с 1.8 млрд. лв.

Видин и Плевен предложени за центрове на растеж в Северозападa Топ приоритетите за района са АМ „Хемус“, скоростния път и ж.п. коридор Видин-София, нови мостове и речни пристанища по р. Дунав

В класацията по нетни приходи от продажби Столична община също е убедителен лидер през 2018 г. със 130 млрд. лв. за всички предприятия от нефинансовия сектор, следвана от Пловдив (17 млрд. лв.), Варна (14 млрд. лв.) и Бургас (14 млрд. лв.).

Единствената карта, на която изпъкват населени места, различни от София, Пловдив и Варна, е тази на средната брутна работна заплата. Оказва се, че компаниите, които предлагат най-високо заплащане в България, не са задължително от големите областни центрове.

Лидерите по заплати остават сравнително малки общини, в които има големи предприятия – основно в енергетиката и добивната промишленост. Икономическите центрове с развита индустрия в своята периферия, също се класират в челните места.

Най-високата средна месечна заплата в България за 2018 г. е в община Челопеч - 2 178 лв. Следват Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). София-столица е едва на осмо място с 1 554 лв.

Общо 27 общини имат коефициент на безработица под 4% през 2019 г. Под 2% е официалната безработица в Столична община и Божурище. След тях се нареждат общините Стара Загора, Челопеч, Пловдив, Варна и Сопот с безработица под 3% през 2019 г. В 16 общини обаче коефициентът на безработица остава над 30%.

Всички интерактивни карти можете да разгледате тук

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg