Софиянски: На бюджета му липсва стабилизационен пакет

658
Софиянски: На бюджета му липсва стабилизационен пакет

На бюджета му липсва едно основно нещо, което още миналата година трябваше да бъде направено - стабилизационен пакет. Така както е направен бюджетът за 2011 година е нелогичен, неизпълним и ще имаме отново актуализация, смята Стефан Софиянски, който взе участие в конференцията в памет на Александър Божков.

Според Софиянски бюджетът не е инвестиционно ориентиран и в него няма политика, която да дръпне България напред. Той е убеден, че с бюджета трябваше да се приеме стабилизационен пакет, който да атакува директно БВП. Трябваше да се приеме една програма от около 3 милиарда лева за капиталови разходи и инвестиции в общините и в селското стопанство.

Тези средства трябваше директно да бъдат инвестирани в българската икономика и селско стопанство, за да може да се създаде БВП и да има ръст на БВП, обясни той. Софиянски смята, че несигурността в законодателството и в дейността на парламента задържа чуждестранните инвеститори да влагат средства в страната. Държавите, които вече излизат от кризата непрекъснато създават по-благоприятни условия за инвестиции, отбеляза още той.

Според него за България проблем е и че неусвояваме активно 7 милиарда евро от европейските структурни фондове. ОП "Конкурентоспособност" е задръстена от проекти, тя трябваше да тръгне януари тази година, а сега седят и спят върху проектите, коментира Софиянски, който е убеден, че усвояването на средствата от ЕС е под нивото на усвояване, което имаше по време на кабинета "Станишев".

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg