Социалните работници протестират, искат 20% по-високи заплати от 2008 г.

419
Зам.-министрите на финансите и на труда и социалната политика Кирил Ананиев и Иванка Христова се срещнаха с представители на протестиращите служители в домовете за социални услуги.

Исканията на стачниците са в 2 направления – за увеличение на възнагражденията на работещите в социалната сфера както и повишаване на издръжката на социалните домове. Протестиращите призоваха за изработване на нов механизъм за определяне на заплатите и за увеличение от 2008 г. с 20% на заплатите в сектора.

Зам.-министър Ананиев отбеляза, че това се въпроси, свързани, както с изпълнението на Бюджет 2007, така и с Проектобюджета за 2008 г. Той изрази увереност, че тези въпроси се решават в кабинетите, в които се разработват нормативните актове, а не на улицата под натиск. Кирил Ананиев обясни, че предвиденото увеличение на бюджетните заплати от 1 юли е осигурено, а работещите в домовете за социални услуги ще получат 13.2 %.

Зам.-министрите обявиха, че се очаква утре на заседанието на Министерски съвет да бъде приет проект на Постановление, с което да се осигурят по бюджетите на общините допълнителни бюджетни кредити в размер на 547.7 хил. лв. Също така с още едно Постановление на Министерския съвет ще се одобряват допълнителни бюджетни кредити в размер на 2.288 млн. лв., като тези средства ще се осигурят по бюджетите на общините като обща допълваща субсидия целево за подобряване издръжката на лицата, ползващи социални услуги, които са делегирана държавна дейност.

547.7 хил. лв. се отпускат за компенсиране на недостиг на средства от въвеждането на минималната работна заплата от 1 януари т.г.
В посока на подобряване условията в специализираните институции за социални услуги и оптимизиране на заплащането на труда в социалните услуги Министерството на труда и социалната политика предлага въвеждане на единни стандарти в социалните услуги, които са делегирана държавна дейност.

Зам.-министър Христова обяви, че в посока на подобряване условията в специализираните институции за социални услуги и оптимизиране на заплащането на труда в този сектор е разработено въвеждане на единни стандарти в социалните услуги. В процеса участват представители на МТСП, МФ и НСОРБ.

Също така тя отбеляза, че през 2007 г. се е увеличила числеността на персонала в институциите за социални услуги с 659 бр., което е осигурено със средства от централния бюджет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg