Спад на промишленото производство през май

960
Спад на промишленото производство през май

По предварителни данни през май 2016 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 2.0%, в сравнение с април 2016 година.

През май 2016 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран спад от 3.3% спрямо съответния месец на 2015 година.

През май 2016 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 3.5%, и в добивната промишленост - с 1.1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 3.1%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 18.5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 14.3%, производството на напитки и производството на тютюневи изделия - по 14.2%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8.3%.

Ръст е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3.9%, производството на хранителни продукти - с 2.3%.  

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 4.2%, в преработващата промишленост - с 3.7%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.7%.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 48.2%, производството на основни метали - с 23.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 15.6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 12.5%.

Увеличение е отчетено при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 18.1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.1%, производството на химични продукти - с 5.6%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.5%. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg