Средната работна заплата скача с 10.2% за година

2206
Средната работна заплата скача с 10.2% за година

Средната брутна месечна работна заплата у нас нараства с 10.2% на годишна база, до 1 037 лева през третото тримесечие на тази година, сочат данните на Националния статистически иснтитут.  

Конкретно по месеци, средната брутна месечна работна заплата за юли 2017 г. е 1 039 лв., за август - 1 008 лв., а за септември - 1 064 лева.

Най-голямо увеличение във възнагражденията спрямо същия период на миналата година се отчита в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти” - с 13.5%, „Административни и спомагателни дейности” - с 12.9%, и „Други дейности” - с 12.6%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2017 г. са:

• „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения” - 2 346 лева

• „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 728 лева

• „Финансови и застрахователни дейности” - 1 718 лева.

Най-нископлатени са наетите лица в икономическите дейности:

•  „Хотелиерство и ресторантьорство” - 631 лева

•  „Други дейности” - 743 лева

•  „Строителство” - 814 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2017 г. в обществения сектор нараства със 7.9%, а в частния - с 11.0%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2017 г. намаляват с 30.1 хил., или с 1.3%, спрямо края на юни 2017 г., като достигат 2.31 милиона души, сочат данните на НСИ.

Спрямо края на второто тримесечие на 2017 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - със 17.7%, „Култура, спорт и развлечения”- с 8.1%, и „Операции с недвижими имоти” - с 3.5%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Селско, горско и рибно стопанство” - с 4.0%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 22.1 и 17.0%.

В края на септември 2017 г. в сравнение с края на септември 2016 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение остават на същото ниво. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство” - с 4.0 хил., и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 3.7 хил., а най-голямо увеличение в „Административни и спомагателни дейности” - с 5.6 хиляди.

И в процентно изражение намалението е най-значително в икономическа дейност „Селско, горско и рибно стопанство” - с 5.0%, а увеличението - в „Административни и спомагателни дейности” - с 4.9%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg