Средствата за иновации и наука от еврофондовете ще достигнат 32,1 млн. евро през 2013 г.

355
Средствата, които ще бъдат заделени за иновации, изследвания и наука за България по линия на структурните фондове на ЕС, ще се увеличат постепенно от 12,8 милиона евро през 2007 г. на 32,1 милиона евро през 2013 г. Това каза Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, на конференцията "Европейската интеграция, младежта на България и иновационното и информационно общество" в БАН, предаде БТА.

Той допълни, че средствата, постъпващи у нас от структурните фондове през 2007 г. за иновации и наука, ще бъдат поне с 50 на сто повече от съществуващото до момента национално финансиране. Форумът е под патронажа на премиера Сергей Станишев и се организира от БАН, Младежкото иновационно и информационно общество, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и Военната академия "Г. С. Раковски".

Пламен Вачков посочи, че на Европа се пада около една трета от продажбите в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), които се увеличават с 5 на сто годишно. Двойно по-голям е растежът в развиващите се пазари като Индия и Китай. Европа е световен лидер в електронните комуникации с дял между 40 и 50 на сто от приходите на най-големите "играчи" в сектора.

Европа заема традиционно добри позиции в сферата на нанотехнологиите, микросистемите и вградените системи, допълни той.

По думите на Вачков инвестициите в изследователски дейности и иновации са от голямо значение за българската икономика, за да може да продължи откриването на нови работни места и да се подпомага икономическия растеж. В България трябва да се насърчават все по-бързо развиващите се нови пазари - уеб услугите и когнитивните системи, и да се инвестира в сигурността на информационните системи, отбеляза Пламен Вачков.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg