Стабилизиране на цените на основните хранителни стоки в началото на април

469
Стабилизиране на цените на основните хранителни стоки в началото на април

През първите 10 дни на месец април се наблюдава успокояване на пазара и стабилизиране на цените на основните хранителни стоки на нивото от втората половина на месец март. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В началото на април, спрямо края на март е регистрирано леко намаление (с около 1%) на цените на ориза, лещата, брашното, сиренето и пилето. Без промяна остават цените на едро на захарта, яйцата и кашкавала.

С около 1% се е увеличила цената на фасула, а цената на олиото през анализирания период се стабилизира на ниво 3.18 – 3.20лв./л, което е само 0.3% по-високо спрямо края на март.

По-големи колебания през първите седмици на април се наблюдават при цените на плодовете и зеленчуците, което е типично за пролетния сезон.

Поскъпване с около 13–18% е регистрирано при оранжерийните домати и ябълките. С около 7% се е покачила цената спрямо втората половина на март на портокалите. По-слабо увеличение на цените (1–2%) се наблюдава при картофите, бананите и лимоните.

През анализирания период е регистрирано поевтиняване на оранжерийните краставици с 28%.

Спадът на цените на част от стоките и задържането на други на едно ниво води до низходяща тенденция на движението на кривата на индекса на тържищните цени през първите седмици на април.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg