През първите 10 дни на месец април се наблюдава успокояване на пазара и стабилизиране на цените на основните хранителни стоки на нивото от втората половина на месец март. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

В началото на април, спрямо края на март е регистрирано леко намаление (с около 1%) на цените на ориза, лещата, брашното, сиренето и пилето. Без промяна остават цените на едро на захарта, яйцата и кашкавала.

С около 1% се е увеличила цената на фасула, а цената на олиото през анализирания период се стабилизира на ниво 3.18 – 3.20лв./л, което е само 0.3% по-високо спрямо края на март.

По-големи колебания през първите седмици на април се наблюдават при цените на плодовете и зеленчуците, което е типично за пролетния сезон.

Поскъпване с около 13–18% е регистрирано при оранжерийните домати и ябълките. С около 7% се е покачила цената спрямо втората половина на март на портокалите. По-слабо увеличение на цените (1–2%) се наблюдава при картофите, бананите и лимоните.

През анализирания период е регистрирано поевтиняване на оранжерийните краставици с 28%.

Спадът на цените на част от стоките и задържането на други на едно ниво води до низходяща тенденция на движението на кривата на индекса на тържищните цени през първите седмици на април.