Стагнацията на трудоспособно население у нас се задълбочава

921
Стагнацията на трудоспособно население у нас се задълбочава

Процесът на остаряване на населението е характерен за по-голямата част от страните в Европейския съюз. С еднакъв относителен дял на населението на 65 и повече години (17 - 18%) освен България са и Австрия, Белгия, Естония, Латвия, Португалия и Швеция.

По-висок е този дял в Германия - 20.4%, Италия - 20.0%, и Гърция - 18.7%. В останалите страни делът на най-възрастното население е под 17%, отчитат от националната статистика.

От позицията на бъдещото развитие трябва да се отбележи, че сериозен демографски проблем за България е значително ниският относителен дял на населението от 0 до 14 години - 13.4%. Под 14% е делът на най-младото население в Германия и Латвия, а за Словения, Италия и Чехия е около 14%. Малко по-висок е този дял в Гърция - 14.3%, а в останалите страни от ЕС той е над 15%.

Друг показател, сочещ остротата на посочения проблем, е коефициентът на демографско заместване. На всеки 100 души, които излизат от населението в трудоспособна възраст през 2001 г., тяхното заместване се е осъществявало от по-голям брой млади хора - 124 души.

След 2008 г. това съотношение е обратно - 100 души излизащи от трудоспособна възраст са замествани от 91, а през 2009 г. от 82 души. Това показва, че в страната вече настъпва стагнация по отношение на подмладяването и развитието на трудоспособното население.

Възпроизводството на трудоспособното население в градовете и селата е различно. Коефициентът на демографско заместване в градовете показва, че през 2009 г. всеки 100 от излизащите от трудоспособна възраст се заместват от 85 души. В селата този процес се очертава като изключително негативен - 100 излизащи се заместват от 74 души младо население.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg