Standard & Poor's потвърди рейтинга ни

450
Standard & Poor's потвърди рейтинга ни

Standard & Poor's Ratings Services потвърди определения от нея ‘BBB+’ дългосрочен рейтинг и‘A-2’ краткосрочен кредитен рейтинг на Република България в чужда и местна валута. Перспективата е стабилна.

Рейтингът на България отразява сериозния опит на правителството по отношение координирането на фискалната политика и политиките по управление на търсенето, устойчивото намаляване на публичния дълг и стабилните перспективи за растеж в средносрочен хоризонт.

Бюджетният излишък за 2007 г. се очаква да е около 3.5% от БВП, което ще допринесе за устойчиво намаляване на брутния дълг. Това показва твърда подкрепа на политиката на паричен съвет в ситуация на големи външни дисбаланси, нарастващ инфлационен натиск и искания за повишаване на заплатите. Инфлацията нарасна през есента на 2007 г. главно поради увеличението на цените на храните вследствие на сушата през лятото, по-високите световни цени на енергийните източници и натиска на заплатите в нетърговските сектори.

Големият дефицит по текущата сметка на България, който се очаква да достигне повече от 20% от БВП през 2007 г., изцяло се покрива от нетни преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Докато свръх финансирането на дефицита по текущата сметка стимулира инфлационния ръст на паричната база, чрез фиксирането на валутата, голямото покритие от ПЧИ забавя натрупването на външен дълг.

ПЧИ могат да намалеят в идващите години, ако натискът на заплатите продължава да намалява печалбите. Въпреки това, тъй като голям дял от вноса е свързан с инвестиционна дейност, по-ниските ПЧИ могат впоследствие да доведат до постепенно намаляване на дефицита по текущата сметка.

Според агенцията за кредитен рейтинг, затягането на условията на пазара на труда изисква структурни мерки, насочени към премахване на негъвкавостта на пазара на труда, докато растящите несъответствия в квалификацията сочат за необходимост от реформи в образователната система.

Продължаващата благоразумна фискална политика, подобренията по отношение на инфлацията, особено ясното успокояване на натиска на заплатите и намаляването на външните дисбаланси е в основата на запазването на кредитния рейтинг на България на сегашното му ниво.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg