Станишев: 100% увеличение на заплатите на учителите значи никой друг да не получи такова

402

За успех на едни преговори са необходими първо добра воля и отсъствие на ултиматуми, и второ търпение. Това каза премиерът Сергей Станишев пред журналисти в Шумен по повод неуспешните засега преговори със стачкуващите учители.

Още преди началото на стачката правителството предложи цялостна програма за поетапно и значително изпреварващо увеличение на заплатите на учителите в сравнение с всички други сектори, заяви Станишев и допълни: "Направихме го, защото разбираме, че образованието е стратегически сектор в България, защото от качеството на образованието зависи и развитието на икономиката. Тази програма включва и финансови ангажименти от държавата, и ясна програма за модернизация на образованието по европейски стандарти".

Затова искаме средствата, които се гарантират от държавата, т.е. от данъкоплатците и родителите на децата, да бъдат оползотворявани ефективно, а не просто да се иска 100 процента увеличение, каза премиерът. Той заяви, че 100-процентното увеличение не е възможно, защото това означава да не се увеличават заплатите на никой друг в държавата, нито на медици, нито на военни, нито на полицаи.

Ние сме готови да продължим диалога по един разумен начин, но е много странно, че досега в диалога не участват работодателите на 80 процента от училищата, става дума за кметовете, защото 80 процента от българските училища са общински и бизнесът, който е краен потребител, каза Сергей Станишев.

Според него, страната се нуждае от цялостен подход за това как да се издигне статусът на българския учител и наред с това как да се постигне по-добър резултат, защото родителите дават стотици милиони левове за частни уроци годишно.

Ние сме готови да дадем жестове към учителите, но искаме ясни ангажименти за качеството - и за структурата на учебните заведения, и за броя часове, и за извънкласните занятия, защото има европейски стандарти в това отношение и когато се сравняваме с Европа, трябва да се сравняваме във всички аспекти, не само по доходи, но и по качество, заяви премиерът.

Той каза, че е обезпокоен от доклада, представен преди 10 дни от Световната банка, според който българското образование като качество отива надолу през последните 10 години.

Тази тенденция трябва да се спре с общи усилия, защото от качеството на образованието зависи бъдещето на страната, каза Сергей Станишев и допълни: "Правителството е готово да покаже своя ангажимент, но искаме насреща много ясен ангажимент за модернизация на системата в интерес на децата. Парите не падат от небето.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...