Станишев: 100% увеличение на заплатите на учителите значи никой друг да не получи такова

366

За успех на едни преговори са необходими първо добра воля и отсъствие на ултиматуми, и второ търпение. Това каза премиерът Сергей Станишев пред журналисти в Шумен по повод неуспешните засега преговори със стачкуващите учители.

Още преди началото на стачката правителството предложи цялостна програма за поетапно и значително изпреварващо увеличение на заплатите на учителите в сравнение с всички други сектори, заяви Станишев и допълни: "Направихме го, защото разбираме, че образованието е стратегически сектор в България, защото от качеството на образованието зависи и развитието на икономиката. Тази програма включва и финансови ангажименти от държавата, и ясна програма за модернизация на образованието по европейски стандарти".

Затова искаме средствата, които се гарантират от държавата, т.е. от данъкоплатците и родителите на децата, да бъдат оползотворявани ефективно, а не просто да се иска 100 процента увеличение, каза премиерът. Той заяви, че 100-процентното увеличение не е възможно, защото това означава да не се увеличават заплатите на никой друг в държавата, нито на медици, нито на военни, нито на полицаи.

Ние сме готови да продължим диалога по един разумен начин, но е много странно, че досега в диалога не участват работодателите на 80 процента от училищата, става дума за кметовете, защото 80 процента от българските училища са общински и бизнесът, който е краен потребител, каза Сергей Станишев.

Според него, страната се нуждае от цялостен подход за това как да се издигне статусът на българския учител и наред с това как да се постигне по-добър резултат, защото родителите дават стотици милиони левове за частни уроци годишно.

Ние сме готови да дадем жестове към учителите, но искаме ясни ангажименти за качеството - и за структурата на учебните заведения, и за броя часове, и за извънкласните занятия, защото има европейски стандарти в това отношение и когато се сравняваме с Европа, трябва да се сравняваме във всички аспекти, не само по доходи, но и по качество, заяви премиерът.

Той каза, че е обезпокоен от доклада, представен преди 10 дни от Световната банка, според който българското образование като качество отива надолу през последните 10 години.

Тази тенденция трябва да се спре с общи усилия, защото от качеството на образованието зависи бъдещето на страната, каза Сергей Станишев и допълни: "Правителството е готово да покаже своя ангажимент, но искаме насреща много ясен ангажимент за модернизация на системата в интерес на децата. Парите не падат от небето.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg