Станишев: България се нуждае от енергията и знанията на всички българи

377
Станишев: България се нуждае от енергията и знанията на всички българи

За да достигнем най-добрите стандарти и практики от целия свят, не само от Европа и Америка, но и от други страни, България се нуждае от енергията и знанията на всички българи – на тези, които живеят в страната и всички, които по една или друга причина живеят в чужбина. Това каза премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с наши сънародници в Бостън. Той поздрави българската общност там със 100-годишнината от обявяването на Независимостта на страната ни, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Това е един много добър повод както в България, така и сред всички българи по света, да се проведе една дискусия за това докъде сме стигнали и какви са нашите национални цели в бъдеще, обърна се премиерът към сънародниците ни. По думите му, България има основание да се гордее с пътя, който е изминала през последните 100 години и страната ни днес се развива динамично и възходящо.

В обръщението си към българската общност в Бостън министър-председателят припомни, че Конгресът на САЩ прие нарочна декларация по повод юбилея от независимостта на страната ни. Премиерът подчерта, че до този момент подобен документ за страната ни не е бил приеман в нито един парламент и в нито една държава. Освен преглед на историята на нашата страна, декларацията прави и оценка на съвременното състояние на българо-американските отношения, установени преди повече от 105 години, каза още премиерът.

Единодушно американските конгресмени са гласували оценката за отношенията между двете страни, които никога досега не са били толкова активни, ползотворни и приятелски във всяко едно отношение, допълни той. Според министър-председателя, този жест от изключително значение, защото прави страната ни по-видима, по-добре оценена, по-добре позната на много места по света в това число в САЩ.

Преди по-малко от седмица американският Сенат е ратифицирал спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между България и САЩ, информира премиерът Сергей Станишев. Той определи документа като много добра новина за всички българи, които живеят на територията на Съединените щати.

По време на срещата си с българите в Бостън премиерът Сергей Станишев ги запозна и с новата концепция за българите в чужбина. Правителството има ангажимент всичко, залегнало в стратегията, да бъде нормативно и законодателно уредено до края на годината, за да може от началото на 2009 г. документът да се превърне в работещ инструмент на държавната политика, подчерта министър-председателят.

България се нуждае от вашият талант и знания, обърна се той към сънародниците ни. Независимо дали сте в България, в Америка, или на друго място, вие сте част от националния капитал и от това как изграждате името и кариерата си тук, в Бостън, вие допринасяте за оформянето на образа на страната ни и за отношението на американците към българите.

Правителството ще продължи да подпомага дейността на българите, живеещи в чужбина, най-вече по отношение на запазването на културната идентичност и образованието на децата, подчерта още премиерът Сергей Станишев. По неговите думи, това е и начин дейността на организациите и сдруженията на българите не само в Бостън, но и на други места, да стане по-ефективна и по-забележима. Премиерът припомни още намерението на правителството да създаде специален фонд, в който неправителствените организации на българите в чужбина да могат да кандидатстват с проекти в областта на образованието и културата.

Премиерът изрази благодарност към съотечествениците ни в Бостън, че не губят своята връзка и отношения с родината, общуват и пазят идентичността си, като търсят и начини за нейното развитие. От своя страна, домакините, сред които бяха и представители на българския Харвардски клуб, изразиха надежда, че ще виждат по-често българския премиер сред тях и тази първа негова визита в Бостън ще е само началото на поредица от срещи на американска земя.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg