Станишев: Има развитие в икономиката ни, но ни трябва модернизация

406
Станишев: Има развитие в икономиката ни, но ни трябва модернизация

Имаме успехи в развитието на икономиката, но осъзнаваме, че за да бъде поддържан този темп на развитие трябва да се реформираме и модернизираме, като действие на администрацията, като капацитет и като регулации. Това каза премиерът Сергей Станишев на публично обсъждане на проекта на Програма за по-добро регулиране 2008-2009 г., цитиран от Би Ти Ви.

По думите му конкурентоспособността на икономиката ни не може да се гради предимно на ниското заплащане, както е било преди години. Трябва да се търсят нови механизми за ускорено икономическо развитие, смята министър-председателят.

Станишев отбеляза последните данни на НСИ за икономическото развитие на страната, които сочат, че за 2007 г. икономическият растеж е 6.2 на сто, което, по думите му, е доста добър резултат.

През третото тримесечие на годината имаше срив в земеделското производство, но последните три месеца на годината има определено наваксване, когато растежът е 6.9 на сто, и това е компенсирало изоставането, коментира премиерът. По думите му това е добра новина, защото трета поредна година има икономически растеж от 6 и над 6 на сто.

Последните данни на БНБ за инвестициите през 2007 г. говорят за пореден рекорд от 6 млрд. и 109 млн. евро преки чуждестранни инвестиции, добави Станишев. Това е добре, но не бива да ни успокоява, защото от тук нататък трябва да работим по качеството на инвестициите и да привличаме най-вече производствени и експортно ориентирани инвестиции, каза премиерът.

В програмата за по-добро регулиране 2008-2009 г. са заложени мерки за отстраняване на административните пречки и подобряване на административното регулиране на стопанската дейност. Мерките ще стартират до месец юни. По предложение на бизнес организациите ще бъдат премахнати и облекчени конкретни административни режими.

Разработен е портал за обществени консултации с електронен адрес: www.strategy.bg, на който ще бъдат публикувани всички стратегически документи на национално, областно и общинско ниво. Там ще се провеждат обществени консултации онлайн, по проекти на основни нормативни актове и стратегии с широк кръг заинтересовани страни. Порталът ще стартира в края на тази седмица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg