Станишев: Инвестиционният климат се развива към по-добро

478
Станишев: Инвестиционният климат се развива към по-добро

В рамките на работния обяд с гостуващата у нас официална парламентарна норвежка делегация премиерът Сергей Станишев изрази преди всичко задоволството си от активния диалог между двете страни и подчерта очакванията си той да бъде разширен и интензифициран.

Като възможни сфери за активно сътрудничество, предвид ролята на България за развитие на регионалния енергиен пазар, премиерът очерта пред своите гости перспективата в сътрудничеството в такива области като енергетиката и енергийната ефективност, опазването на околната среда, туризма.

Министър-председателят анализира картината на чуждите инвестиции у нас за последните 3 години и посочи, че страната ни е получила от преки инвестиции 15 млрд. евро. Делът на Норвегия в тях е все още скромен, но това може да бъде променено, каза още премиерът. Той изрази надежда, че по време на бъдещата си визита в Кралство Норвегия е възможно да бъде проведен бизнес форум, който да представи по-пълно България и възможностите за инвестиции в нея, особено по отношение на енергийната ефективност и по-специално в строителството на водни електроцентрали. Премиерът посочи и въведеното у нас най-ниско корпоративно облагане, което все още не е широко известен факт. Той поясни, че енергията, която получаваме от възобновяеми източници, е 8%, но, в съответствие с поетите ангажименти, до 2020 г. този процент трябва да нарасне до 16.

Министър-председателят Сергей Станишев подчерта интереса на България от ефективно изпълнение на конкретните проекти по Норвежката програма за сътрудничество, икономически растеж и устойчиво развитие в България. Той изрази готовността на българската страна за открит диалог в многостранен и двустранен план с цел постигане на по-ясни критерии за предоставяне на финансова помощ и определяне сферите от взаимен интерес между страните.

Норвегия оценява интереса и активността на България в Средния изток и черноморския басейн, както и ролята й за изграждането на обща европейска координирана политика за енергийна сигурност, заяви председателят на парламента на Кралство Норвегия Турбьорн Ягланд. Той определи като конструктивна и ползотворна срещата си с българския премиер, когото в скоро време очаква на официално посещение в Норвегия.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg