Станишев: Нека си вършим работата и докажем, че сме стабилни да влезем в еврозоната

352
Станишев: Нека си вършим работата и докажем, че сме стабилни да влезем в еврозоната

Министър-председателят Сергей Станишев обяви в Брюксел, че предстои да подпише, заедно с еврокомисаря Данута Хюбнер, документите по одобрените от Европейската комисия оперативни програми „Развитие на човешките ресурси", „Административен капацитет" и ”Конкурентоспособност".

Средствата по тях за тази година надхвърлят 158 млн. евро, като изплащането им ще започне две седмици след формалното одобрение. Вече започва реалният процес на усвояване на еврофондовете от българските стопански субекти, от неправителствените организации, общините и изобщо от бенефициентите им, отбеляза по този повод премиерът.

Фондовете ще допринасят реално за конкурентоспособността на икономиката ни и за развитието ни като държава. Правителството свърши много работа, за да подготви успешното усвояване на тези средства, включително и по отношение информирането на потенциалните бенефициенти, каза министър-председателят.
По време на посещението си в Брюксел премиерът Сергей Станишев разговаря с еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуня.

Премиерът го информира за икономическото развитие и финансовото състояние на страната и подчерта, че правителството провежда предвидима, предсказуема и стабилна икономическа политика и политика във финансовата област, които имат за цел да бъдат преодолени всякакви потенциални рискове пред икономиката на страната ни. Той илюстрира тезата си с данни за високия икономически растеж, високите нива на чуждите инвестиции, високия индустриален ръст и т. н. Ние ще продължим с реформите в икономическата област, защото сме наясно, че е глупаво да спрем позитивните промени с членството си в ЕС, категоричен бе той.

Акцент по време на срещата бе ходът на разговорите, които се водят във връзка с кандидатурата на България за членство във финансовия механизъм ERM ІІ, който е подготовка за членство на страната в еврозоната. Премиерът оцени това членство като стратегически важно за България, която е във валутен борд.

Хоакин Алмуня изтъкна пред премиера Сергей Станишев, че българската икономика е постигнала впечатляващи резултати, но пред нея все още има известни предизвикателства.
Пред медиите министър-председателят подчерта високата оценка, получена от Еврокомисията за много от мерките, предприемани от правителството, като например политиката на бюджетни излишъци. Това не е наша приумица, категоричен бе той, а е необходимост предвид многото рискове, които съществуват, какъвто е дефицитът по текущата сметка. Това го казвам, допълни министър-председателят, и в контекста на постоянно нарастващите искания от различни сектори като например учителите, които искат 100% увеличение на заплатите. Няма как да направим това, защото то би означавало много повече рискове за хората, риск от повишаване на инфлацията и риск за страната като цяло, каза още премиерът.

Добре е първо да си свършим работата и да покрием критериите за членство, да убедим партньорите си, че сме стабилни, за да не се повтори ситуацията със Словения, в която след влизането си в еврозоната се получи висока инфлация. Това каза премиерът Сергей Станишев в отговор на въпрос относно перспективите на страната ни за влизане в еврозоната.

Пред еврокомисар Алмуня той постави и въпроса за изписването и произнасянето в българския език на единната европейска валута. Премиерът защити позицията на България, че произнасянето „евро” е въпрос на национална идентичност и е право на страната ни, която въведе в Европейския съюз нова азбука с нови правила.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg