Станишев: Първи приоритет за нас е сигурността на контингентите ни в Косово

401
Станишев: Първи приоритет за нас е сигурността на контингентите ни в Косово

Първият приоритет за нас е да се гарантира сигурността на българските контингенти в Косово, както в рамките на КФОР, така и в рамките на ЮНМИК. Взети са всички необходими мерки за тяхната сигурност. Те изпълняват задълженията си и има постоянна ежедневна връзка с тях, информират от пресцентъра на МС.

Това заяви премиерът Сергей Станишев след поредната си работна среща с министрите на външните работи Ивайло Калфин, на вътрешните работи Румен Петков и с ръководителите на специалните служби във връзка със ситуацията в Косово и Сърбия. Участие в работната среща взеха председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Петко Сертов, директорите на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров и на Служба „Военна информация” ген. Пламен Студенков, главният секретар на МВР гл. комисар Валентин Петров, началникът на кабинета на президента Никола Колев и външнополитическият съветник на премиера Валентин Радомирски.

През следващите седмици работните срещи в подобен формат ще продължат. По думите на премиера Сергей Станишев, ситуацията е динамична и в Косовска Митровица, и в Косово като цяло, което налага България като съседна страна внимателно да следи и оценява събитията.

Много е важно да видим конкретни действия от страна на институциите в Косово по прилагането на Плана „Ахтисаари”, преди всичко приемането на конституцията, в проекта за която са заложени основните му елементи, категоричен бе министър-председателят. Той посочи, че през последните години България подчертава, че въпросът за статута на областта е не по-малко важен от въпроса за изпълнение на стандартите, залегнали в плана. Основният мотив, припомни премиерът, бе Косово да бъде мултиетнично, демократично и мултикултурно и това е много важен приоритет за България. Затова ние последователно подкрепяхме плана на специалния пратеник на ООН, в който всички тези ангажименти и по отношение на децентрализацията, и по отношение на правата на малцинствата и запазване на културните и историческите паметници на сърбите и на православната църква са ясно описани. Това е много важен критерий за нас, подчерта премиерът Сергей Станишев.

Контингентите ни в Косово редовно информират ръководството на държавата за ситуацията и подават актуална и постоянна информация, посочи още премиерът. Виждаме, че реакцията на ръководството на Сърбия, особено на президента, по отношение на провъзгласяването на независимостта на Косово, е сдържана, политическа и добре обоснована, но в самата Сърбия общественото настроение е доста изострено, коментира министър-председателят. Той отбеляза, че след събитията в Белград през последните дни ще бъдат взети всички превантивни мерки по отношение на сигурността на българските дипломатически представителства и българските граждани в страната.

Снимка: Министерски съвет

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg