Станишев предлага да има специална група за работа по Търговския регистър

260
Станишев предлага да има специална група за работа по Търговския регистър

Министър-председателят Сергей Станишев разпореди да бъде създадена експертна група, която да подпомогне безпроблемното стартиране на Търговския регистър на 1 януари 2008 г., за да не бъде затрудняван бизнесът при регистрацията и получаването на информация.

Важно е регистърът да се тества в реално време, защото в първия работен ден на следващата година пропуски в работата са недопустими, изрично подчерта премиерът Станишев.

Той обсъди подготовката на регистъра с екипа, отговорен за стартирането му.
В срещата участваха министърът на правосъдието Миглена Тачева и ръководителите на административната структура, на която е възложено изграждането, воденето и съхраняването на Търговския.

В дискусията се включиха и изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД, която е предоставила цялата си база данни за създаване на регистъра.

В експертната група ще участват представители на Агенцията по вписванията, Министерството на правосъдието, Министерския съвет, съдии, народни представители, бизнеса и "Информационно обслужване" АД, която има богат опит в изготвянето на различни регистри.

До края на август те трябва да преценят какви допълнителни мерки е необходимо да се предприемат за преодоляване на технологичните проблеми за стартирането на системата. В началото на септември на премиера трябва да е представен цялостен план за действие.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева посочи недобрата комуникация между министерството и ръководството на агенцията като една от основните причини за досегашното отлагане на стартирането на регистъра и подчерта, че ще положи всички усилия подобен тип взаимоотношения да не затрудняват общата работа.

Припомняме, в края на юни премиерът съобщи, че е провел разговор с трите парламентарни групи от мнозинството и е взето политическо решение и е поет ангажимент от тях да внесат съвместно предложение за отлагане въвеждането на Търговския регистър до 1 януари 2008 г.
Дни след тази среща това стана факт.

По-добре е да понесем критики, че администрацията в Агенцията по вписванията не си е свършила достатъчно добре работата и Министерството на правосъдието не е положило необходимите усилия, има и обективни причини за затруднения, но не може да поемем този риск за бизнес средата, коментира Станишев решението за отлагане въвеждането на регистара.

Дни по-късно зам-министърът на правосъдието Анна Караиванова-Добрева подаде оставка.
Караиванова отговаряше за Агенцията по вписванията и ресорите "Българско гражданство" и "Осигуряване на религиозните потребности на лишените от свобода".
Именно несвършената работа от Агенцията доведе до отлагане на Търговския регистър.

Със стартирането на регистъра регистрацията на фирмите ще се урежда по административен, а не по съдебен ред.

По този начин процедурите се опростяват, а съдебната система ще се разтовари от несвойствени дейности.

С това се прави и важна стъпка към изграждането на модерна и централизирана електронна регистърна система, основаваща се на няколко основни принципа: унифициране, стандартизиране и централизиране на водените регистри.

Така ще се постигнат евтина и бърза регистрация, както и опростени и сигурни процедури, които ще са публично достъпни чрез Интернет бази данни. Регистърът ще гарантира бърза и евтина информация за гражданите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg