Станишев: Системен натиск върху организираната престъпност

546
Станишев: Системен натиск върху организираната престъпност

Трябва да се оказва системен натиск върху организираната престъпност в България, не само чрез стигане до разследване, до внасяне в съда, но и до съдебни процеси, което е най-важният резултат, който хората очакват. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев, след работна среща с министъра на вътрешните работи Михаил Миков и новия ръководен състав на министерството на която обсъдиха възможностите за реформа в МВР.

Министерството си има своите начини да оказва такъв постоянен натиск върху тези групи, дори когато няма достатъчно доказателства, да бъдат респектирани от министерството, което е силово министерство. Очаквам такива мерки да се вземат и от министъра и от професионалното ръководство на МВР, посочи премиерът.

Това не е първото съвещание в Министерството на вътрешните работи, но то е от особено значение, защото не смятам, че ситуацията е рутинна. Смятам, че са необходими много целенасочени, енергични мерки – и законодателни, и организационни, както и конкретни действия от страна на политическото и професионално ръководство на МВР, за да се свърши това, което се очаква и от българските граждани, и от външните партньори на България, особено в контекстна на предстоящия доклад на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи, каза още Сергей Станишев.

Законодателните промени трябва да станат час по-скоро и то не като самоцел, за да се демонстрира реформа, а за да се подобри работата на министерството и особено в чувствителните сфери, посочи премиерът. На първо място това е преструктурирането на ГДБОП, като една от основните структури, която има отговорност за борбата с организираната престъпност, каза още Сергей Станишев и допълни, че резултатите далеч не са тези, които очаква общество. Като второ и трето премиерът посочи работата със специалните разузнавателни средства от гледна точна на ефективността, обществения интерес, контрола и постигането на конкретни резултати, и издигането на ролята на звеното за вътрешна сигурност в рамките на МВР

По думите на министър-председателят на срещата са обсъждани и въпросите за продължаването на реформите в МВР. Мерките трябва да бъдат достатъчно дълбоки и енергични и са свързани най-вече със закон за изменение и допълнение на Закона за МВР, който да бъде изготвен в съкратени срокове и да засегне структурните реформи в министерството.

Възможно е отделът за вътрешна сигурност в МВР да бъде издигнат като структура в министерството дори над полицията. Това заяви вътрешния министър Михаил Миков след края на срещата.

ДОТИ и ДОИ ще бъдат обединени в агенция, но е въпрос на политическо решение дали тя да е към МВР или министерство на правосъдието. ДОТИ и ДОИ ще могат да обслужват и Държавната агенция за национална сигурност, защото капацитетът на ДАНС все още се изгражда, каза още вътрешния министър. Той не изключва възможността прокуратурата да контролира дейността на ДОТИ и ДОИ. Контролът може би ще е по-скоро физически, от колкото законов, уточни Миков.

Той допълни, че ще се мисли и за това как капацитетът на двете дирекции да се ползва и за контрол за нерегламентираното подслушване извън МВР. Според Миков при структурните промени в МВР трябва да се мине през оценка на лоялността в една или друга структура. Големите проблеми на МВР и години назад са свързани и с лоялността. Ще се предприемат мерки така, че да направим по-тежък живота на тези, които с единия крак са от "от другата страна", коментира министърът.

По време на срещата си премиера Станишев, вътрешния министър Михаил Миков и ръководството на МВР са обсъдили подготовката за влизането на България в Шенгенското пространство. Предстои в най-кратки срокове Министерския съвет да разгледа и одобри План за действие по Шенген и за реализацията на този план ще има периодична отчетност пред Министерски съвет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...