Станишев: Следващата година ще е трудна

506
Станишев: Следващата година ще е трудна

Премиерът подчерта, че независимо от трудната икономическа среда не само в България, но и в целия свят, първите два приоритета на правителството са социалната защита и инфраструктурните разходи. Защитата е същността на социалната държавна политика и най-вече що се отнася до пенсионерите и младите майки, а инфраструктурата е от изключителна важност за подкрепата на реалния сектор и бизнеса.

В България спадът за първото тримесечие е по-малък, което сочи не само, че устояхме на финансовата криза, но и че се наблюдава съживяване. Анализът показва, че след първоначалния шок от кризата предприятията и бизнесът започват да се адаптират много по-гъвкаво, каза премиерът Сергей Станишев пред журналисти в Горна Оряховицза.

Продължава и процесът на инвестициите в българската икономика, и за разлика от други страни, у нас не се наблюдава драстичен спад. Естествено, следващата година ще бъде трудна, и затова е необходимо интелегентно и компетентно управление. Необходима е бърза адаптация, но не за сметка на социалните ангажименти на държавата, каза още премиерът.


Държавата изпълнява ангажиментите, които е поела и гарантира увеличението на пенсиите. Тези ангажименти са не просто политически. Те са залегнали в Закона за държавния бюджет и най-вече по отношение на социалната защита, каза още министър-председателят.

По отношение на проведените референдуми за петролопровода Бургас - Александруполис, министър-председателят изрази съжаление, че спрямо такъв изключително важен проект се пускат в действие необосновани политически спекулации. За времето на целия преход всички правителства са изразявали подкрепата си за този проект. Това, което се случи в Бургас, при ниска активност, а и в Поморие, говори, че всяка една тема може да бъде изкористена и представена по погрешен начин, изтъкна Сергей Станишев.

Без съмнение екологичните аспекти са много важни и загрижеността на хората е съвсем закономерна. Затова ние винаги категорично сме поставяли темата за нуждата да се отговори на най-високите европейски изискване в областта на опазването на околната среда, каза в заключение премиерът.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

гер
# 0
23:05 | 19 May 2009
аз съм от Поморие и не искам тръби по този начин.станишев да си ги сложи в задния двор не в моя.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg