Станишев: Тази година очакваме 6.4% ръст на БВП

436
Станишев: Тази година очакваме 6.4% ръст на БВП

На среща с представители на бизнес средите в Бургаския регион министър-председателят Сергей Станишев посочи, че тази година се очаква 6.4 на сто ръст на брутният вътрешен продукт, което е много добър показател не само за ЕС като цяло, но и за новите страни членки.

"Добри са данните и за преките чуждестранни инвестиции. До края на август те са били 3.35 млрд. евро, което означава, че при същата динамика ще надхвърлят нивото от миналата година и ще покрият над 100 процента дефицит по текуща сметка, което представлява един сериозен дисбаланс в нашата икономика", посочи премиерът.

Апокалиптичните прогнози от края на миналата година за това, че ще има шоково покачване на цените, не се сбъднаха. Българската икономика успява успешно да се интегрира в общия пазар през тази първа година от членството в Евросъюза. Не се сбъднаха и опасенията, че в резултат на навлизането в общия пазар ще имаме проблеми със събираемостта на бюджета.

Бюджетните институции, най-вече Националната агенция по приходите и другите приходни агенции, успяват да гарантират високо изпълнение на бюджета, което гарантира и финансовата стабилност на страната, каза още Станишев.

Премиерът заяви, че ЕС дава сериозни възможности на страната ни за по-динамично развитие, но не наготово. Европейските фондове трябва да се използват с добри проекти, които да бъдат защитими, добре приложени, за да дадат нужния социален, икономически, инфраструктурен ефект за страната.

"На всички трябва да е ясно, че не можем за един ден да се превърнем от една от най- бедните страни в ЕС в страна със стандарти като Германия, Франция или Чехия", посочи Сергей Станишев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg