Страната ни може да загуби около 23 млн. средства по ФАР, призна Плугчиева

363
Страната ни може да загуби около 23 млн. средства по ФАР, призна Плугчиева

В края на август идва нова мисия на ОЛАФ, каза вицепремиерът по еврофондовете Мeглена Плугчиева. Има закъснение, има проблеми, но ясно са определени начините за тяхното разрешаване, коментира тя планa със 80 спешни мерки на правителството.

Страната ни може да загуби средства по програма ФАР – около 23 млн. евро, което означава, че ще трябва да бъдат възстановени от националния бюджет, отбеляза още вицепремиерът.

Има критични места и в трите предприсъединителни програми – ФАР, ИСПА и САПАРД, допълни Плугчиева. По думите й, въпреки че акредитацията по ФАР е вдигната на две от агенциите в Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, решението на Европейската комисия предлага възможност да продължи дейността на тези агенции с провеждане на процедури и възможност за договаряне.

Според Плугчиева - с тази дейност трябва паралелно да се изпълнят редица условия и ангажименти, които са разписани от комисията, за да може да се очаква възстановяване на акредитацията. Тя обясни още, че ангажиментите са свързани с контрола и справянето с нередностите и слабостите във вътрешния контрол.

По думите й трябва в същото време да има и наблюдение на тези проекти, които се изпълняват по ФАР в транспортния сектор и другите министерства. Вицепремиер Плугчиева каза още, че става дума за един сериозен финансов обем от 136 милиона евро за проектите, които предстоят да бъдат договорени. "Това е един сериозен ангажимент, защото правителството го приема като ангажимент за разплащане с национални средства", добави още Плугчиева.

Относно ИСПА тя обясни, че ситуацията е подобна и за това има този мрежов график на правителството, приет вчера, който е съвсем конкретен и е с разписани ангажименти, срокове, задължения на всички министерства и ще бъде публично оповестен, за да може да бъде контролиран.

По думите на вицепремиер Плугчиева - трябва да бъде възстановена работата по трите мерки и по САПАРД и се очаква работата по тази програма да продължи още една година, но всичко това е свързано с много конкретни и строго разписани ангажименти.

Груби грешки на предишните управляващи са причина за кризата при животновъдите. Това заяви вицепремиерът по повод протестите на фермерите. Тя добави, че посоката, в която трябва да се работи, е повишаването на качеството на продукцията. Средства за това ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

Източник: бТВ, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg