Строят нов мост между България и Румъния догодина

471
Строят нов мост между България и Румъния  догодина

Следващата година ще започне строителството на нов мост между България и Румъния, съобщи пред журналисти в Разград кметът на румънския град Кълъраш Николае Драгу.

Строителството на моста, който ще свързва Кълъраш и Силистра, е предвидено да започне на километър "360" на Дунав, където реката е широка 800 метра.

Проектът е договорен през миналото лято на среща между Николае Драгу и кмета на Силистра, когато са уточнени задълженията на двете страни, както и теренът за строителство.

Подготвена е официалната документация за проекта, който е одобрен от правителствата на двете страни. Очаква се издаването на разрешителни за строителство и поставяне на срокове за изпълнението на строителството. То ще се финансира от две частни компании от Португалия и Оман (Обединени арабски емирства). Стойността на инвестицията е в размер на 160 милиона евро.

Днес на специална церемония кметът на Кълъраш и разградският градоначалник Денчо Бояджиев подписаха споразумение за партньорство и сътрудничество между двете общини.

Основната цел на договора е установяване на трайно и устойчиво икономическо и социално развитие. Предмет на споразумението са взаимоотношенията в областта на икономиката, администрацията, културата, образованието и здравеопазването. Двете страни се ангажират да стимулират регионалното развитие, привличането на инвестиции, развитието на бизнеса и предприемачеството. Сред поставените задачи са развитието на връзките в хуманитарната, социалната, научната, спортната и културната сфера, създаването на връзки между туристически организации, както и предпоставки за развитие на публично-частно партньорство. Договорът, който е с продължителност пет години, предвижда и осъществяването на съвместни проекти за стимулиране на социално-икономическото развитие на двете общини.

Предварителният прокотол за сътрудничество е подписан 22 януари в Кълъраш. С подписването на днешното споразумение бе завършена правната рамка на договора.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg