Световната банка се коригира за доклада си

1684
Световната банка се коригира за доклада си

В специален коментар авторите на доклада на Световната банка "Кризата със заетостта: Отговорът на домакинствата и правителствата на Голямата Рецесия в Източна Европа и Централна Азия" твърдят, че българският отговор на кризата е адекватен в сравнение с повечето държави от региона, съобщи пресцентърът на представителството на Световната банка в София:

"Световната икономическа криза наистина се отрази много силно на домакинствата в Европа и Централна Азия. Увеличи се безработицата, а разходите за образование и здравеопазване трябваше да бъдат намалени.

Много българи също изпитаха на гърба си ефектите от кризата, но българската система за социално подпомагане се справи по-добре от тези в много други страни, а системите за обезщетения при безработица сработиха много добре, в съчетание с активните мерки на пазара на труда.


И въпреки че безработицата се увеличи, това увеличение през 2009 беше по-малко в сравнение със средното за страните от ЕС 10 и ЕС 27. Въпреки че кризата създаде много трудности на българите, страната като цяло успя да се предпази от най-тежките ефекти, засегнали други страни".

Според Йеско Хенкела, един от авторите на предизвикалия спорове доклад, въпреки че безработицата у нас се е увеличила, процентът на загубилите работа е по-нисък от средната безработица в Евросъюза, предаде БНР.

Постоянният представител на Световната банка у нас Маркус Репник отчете, че кризата в България се е усетила най-сериозно през 2009 г., когато 28 на сто от анкетираните домакинства заявяват, че са засегнати. Две изследвания след този период обаче показват, че според анкетираните домакинства, има подобрение на ситуацията.

Докладът бе оповестен преди дни в медиите, като според него „Източна Европа и Централна Азия са засегнати от световната криза повече от всеки друг регион на света",а България е посочена като пример за страна, в която свиването на разходите за основни нужди е тревожно.

В отговор министърът на финансите Симеон Дянков вчера възрази, че този доклад не е получен официално в неговото ведомство, базира се на социологическо, а не на статистическо проучване и е остарял:

"Ходили са и са питали бедни българи или по-скоро хора с по-малки доходи, значителна част ромско население. Това е станало преди година, а за този период много неща се случиха, икономиката тръгна нагоре", коментира министърът. "Така, че е малко поостарял сега моментът да си говорим за този доклад", поясни Дянков.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg